понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красимира Величкова: Министерството на здравеопазването търси контрол, не интереса на децата

Красимира Величкова: Министерството на здравеопазването търси контрол, не интереса на децата

Фондът за лечение на деца е единствената институция, чийто Обществен съвет (ОС) не е в контрола на Министерството на здравеопазването (МЗ) – вероятно това е създало голямото вътрешно напрежение в МЗ, което е решило, че не може да бъде така, ала в интерес на контрола, не и в интерес на децата.

Това заяви Красимира Величкова, член на ОС към Фонда за лечение на деца, заради когото днес стотици родители и граждани се събраха на протест пред здравното ведомство.

„В последната година имаше тиха институционална война, МЗ не третираше Фонда като структура, която е негова, а върху която няма контрол.

Работата на Фонда винаги може да бъде подобрявана, но нямаше добър контакт между ОС и МЗ в тази посока. ОС е правил предложения в различни аспекти на работата на Фонда, но не сме получавали отговор от здравното министерство на своите писма и апели – освен формални, които не са водели до решение.“

Величкова разказа, че днес е имало и заседание на ОС, на което са били разгледани 39 случая на болни деца, като 28 са били одобрени, за девет се искат допълнителни медицински становища, а на две е било отказано лечение в чужбина, тъй като те могат да се лекуват тук.

„От 2010 г. насам Фондът работи много добре с малки изключения, като всички ние можем да усетим това, съдейки по това колко рядко чуваме за дарителски кампании. Работя със, за и срещу Фонда, още откакто преди години създадохме платформата Единен дарителски форум – именно защото тогава институцията не работеше добре и искахме да променим това“, припомни Величкова.

Тя подчерта, че обвиненията към екипа на бившия директор Павел Александров още не са повдигнати, а темата за корупцията и подкупите някак е изчезнала от публичния разговор. От моя опит с Павел Александров мога да кажа, че за децата този екип работеше перфектно, категорична бе Величкова.

„Нямаме информация колко болни деца в момента са в режим на изчакване. Това, което обаче ни притеснява, е, че на миналото заседание бяха отложени 31 деца – не да отидат на лекар за становище, а за които специално ще бъдат викани консилиуми – инструмент, който не е в правилника като процедура и не е ограничен от срокове. Затова се притесняваме, че те могат да бъдат забавени“, каза още Красимира Величкова.

Вижте какво разказа и една майка с болно дете за опита си с Фонда за лечение на деца с предишното му ръководство:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …