понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красимира Хендри за „вълка в овча кожа“ Тереза Мей и кръвта по коридорите на Уестминстър

Красимира Хендри за „вълка в овча кожа“ Тереза Мей и кръвта по коридорите на Уестминстър

В сряда вечерта новият британски премиер Тереза Мей представи членовете на кабинета си. Как се събудиха британските медии и що за хора влязоха в правителството след решението на Великобритания за Брекзит – за това в еМисия България разговаряхме с журналиста от Би Би Си Красимира Хендри.

„Тереза Мей се оказа един вълк в овча кожа, както я наричат днес британските медии. Тя извърши поголовна сеч на приятелския кръг на Дейвид Камерън, като тук не става въпрос за прости реформи, за деликатни размествания, а за кръв по коридорите на Уестминстър“, коментира тя, като напомни, че тоталната промяна на кабинета и всички имена още не са известни.

Хендри обърна внимание, че уволняването на хората е ставало по изключително деликатен начин, по „частен маниер“ чрез обаждане по телефона. Така са били уволнени Джордж Озборн, Майкъл Гоув, Джон Уитингдейл и др. Хендри направи кратък профил и на оставащите в правителството.

Случващото се с Борис Джонсън пък, който след победата на лагера за Брекзит се оттегли от надпреварата за премиерското място, но пък бе определен за външен министър от Мей, журналистката определи като трагикомедия.

Тя обаче подчерта, че колкото и да е противоречива личността му, Тереза Мей има нужда от тилен брекзитър в кабинета, и то с харизма като неговата. Джонсън открито симпатизира и на Русия, а в момента британското правителство има нужда от симпатизанти, не от врагове, отбеляза Хендри.

Говореше се, че Мей ще вкара доста жени в кабинета, но тази прогноза не се оправда, има само една шепа жени на ръководни постове, но за повечето тя разчита на мъжете, коментира още журналистката.

По думите й една от важните фигури в този кабинет, по-важна и от външния и вътрешния министър, е тази на Дейвид Дейвис, който зае новосъздадения пост „министър на напускането на ЕС“. Малко познат, но изключително стабилен политик, на когото Мей се довери да води преговорите за излизане и да осъщстви разплитането на британските закони от европейските, описа го Хендри.

За станалото популярно тананикане на облекчение на бившия вече премиер Дейвид Камерън пък, което породи и серия от музикални интерпретации по темата, тя коментира не без ирония: „Широко му е около врата да изостави страната в такъв хаос“.

Чуйте целия разговор с Красмира Хендри:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …