събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красимир Кънев и Соня Димитрова: Кой подпали фитила в Харманли и има ли епидемия в бежанския център

Красимир Кънев и Соня Димитрова: Кой подпали фитила в Харманли и има ли епидемия в бежанския център

Бунтът в Харманли е един от многото сигнали за неправилната политика спрямо бежанците, а случването му сега е провокирано от патриотични партии и организации. Това е категоричната позиция на Българския хелзинкски комитет (БХК), която беше публикувана часове след случилото се в бежанския център.

Красимир Кънев от БХК разказа в интервю за Би Ай Ти, че инцидентът в Харманли е станал по няколко причини. Той посочи, че една от тях е системното насъскване и вражда към тези хора от страна на политически кръгове – и на национално, и на местно ниво. Това е съвпаднало с изборите в България и на всички избори у нас е имало подобни процеси, обясни Кънев. „На едни избори ще бъдат ромите, на други – мюсюлманите. На тези избори бяха имигрантите. Това е едно системно насъскване, по което прокуратурата не взе абсолютно никакво отношение“, коментира председателят на БХК.

„Политически партии – Обединените патриоти – „Атака“, ВМРО, НФСБ на всички избори го правят и ние на всички избори сме сезирали прокуратурата. Катастрофален е имиджът на България. С това България за пореден път се опозорява пред цивилизования свят – заради една глупава грешка на Държавната агенция за бежанците“, категоричен е Кънев. Той каза, че България е лаик в политиката за бежанците и е направила голяма грешка с голям център за бежанци с повече от 3000 души в един малък град. „Миграцията по принцип е един много сложен въпрос и България едва тръгва по пътя на тези, които отдавна са минали по него. Един от подходите е много внимателно преценяването къде да се разположат тези центрове.

За това се вземат предвид много фактори – какви са потенциалните мигранти, християни ли са или мюсюлмани, каква би била реакцията на околната общност“, коментира Кънев. Освен подстрекателствата към омраза и насилие срещу мигрантите е престъпление и има последствия, добави още председателят на БХК. По думите му е по-добре кандидатите за убежище да се разполагат на повече места в по-малки центрове. Когато те са много, възникват конфликти и между самите тях.

Директорът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова също коментира темата в еМисия България.

„Първоначално условията не бяха много добри. РЗИ влиза всяка седмица и екипи са в лагера. Последният доклад е от миналата седмица, когато настанените са били малко повече. Санитарно-хигиенното състояние в лагера е задоволително. Влизайки в лагера, ние контролираме това, което се случва – пералня, хигиена в общите помещения, дезинфекцията им“, разказа д-р Соня Димитрова.
Тя призна, че е имало продължителен период, в който не е имало медицинско обслужване там. Медицинският екип и сега не е достатъчен, но от октомври има двама общопрактикуващи лекари. По думите на Димитрова, няма промяна в заболяванията или увеличение на болните, а констатираните диагнози не са различни от тези извън лагера.

„Те се дължат освен на културата и на струпването на многото хора“, анализира д-р Соня Димитрова. Тя обясни, че много често лекарите не желаят да влизат в тези центрове и са склонни да приемат бежанци, ако ги карат в амбулаториите, но не и те да влизат в центъра. Въпреки това преглед не е отказван.

„Единствено няма акушер-гинеколози жени в Харманли и заради това са ползвали медицински екип в Димитровград“, добави още Димитрова. „В момента, в който има медицински лица там, изследвания се правят. От 200 прегледани в събота и неделя, 15 са случаите на скабиес, в два случая продължава лечението. Открити са и случаи на дерматит и двама души с варицела“, разказа директорът на РЗИ.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …