понеделник , 21 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Красимир Гаджоков за появата на Едуард Сноудън на конференция по киберсигурността
GADJOKOV картинка 2

Красимир Гаджоков за появата на Едуард Сноудън на конференция по киберсигурността

Бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън откри най-голямата конференция по киберсигурността, която се провежда за 10-та поредна година в Торонто.

Каква реакция предизвика включването на Сноудън чрез видео връзка на форума – разказа сънародникът ни Красимир Гаджоков, който живее в Канада.

„Появата му беше очаквана. Той се ползва с добра репутация в всяка демократична страна. Според мен това, което направи Сноудън, беше изключително положително, защото аз съм специалист в областта на киберсигурността и никога не съм очаквал, че следенето ще бъде в такива огромни машаби без никакъв контрол. Всъщност това, което е предизвикало Сноудън, е, че няма никакъв контрол в следенето, абсолютно произволни са, дори парламентарен контрол няма“, коментира Гаджоков.

„Научихме от Сноудън, че има съюз между 5 държави – Канада, Съединените щати, Нова Зеландия, Австралия и Великобритания, които си предават едни на други данни. От изнесеното от Сноудън стана ясно, че в Щатите следенето е масово“, обеляза още той.

Красимир Гаджоков изтъкна, че Сноудън говори много разумно, не казва, че не трябва да има следене въобще, не е краен, няма политическа реторика в думите му, а смята, че трябва да има контрол над следенето.

След 11 септември махалото се засили в друга посока, а службите за сигурност хилядократно преувеличиха терористичната заплаха и започнаха да следят гражданите си без знанието им. Сноудън казва, че службите първо трябва да действат при извънредна ситуация, стига след това да има контрол – някоя институция да проконтролира и да осведоми гражданите, че са били следени, ако не са подведени под отговорност, каза още Гаджоков.

Сънародникът ни посочи, че канадските медии са били заинтересовани от появата му. А Сноудън се е говорил за мерките, чрез които да се направи баланса между личната неприкосновеност и сигурността на гражданите.

Вижте също

reakcii

Световните лидери осъдиха атентата в Барселона

Съболезнования изказаха лидери от Европа и света – Жан Клод Юнкер и Тереза Мей изказаха …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Обяснението Защо има Сигурност/Чистота в интернет кмуникацията в тези пет държави – е СвръхПростичко :
  – Internet Registrar Authority (в САЩ), и
  – Canadian Internet Registrar Authority (свързваща държавите в/от The Commonwealth)
  –-
  Да ! – е Задължително да създаден И Български интернет Регистрар.