петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красимир Гаджоков за появата на Едуард Сноудън на конференция по киберсигурността

Красимир Гаджоков за появата на Едуард Сноудън на конференция по киберсигурността

Бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън откри най-голямата конференция по киберсигурността, която се провежда за 10-та поредна година в Торонто.

Каква реакция предизвика включването на Сноудън чрез видео връзка на форума – разказа сънародникът ни Красимир Гаджоков, който живее в Канада.

„Появата му беше очаквана. Той се ползва с добра репутация в всяка демократична страна. Според мен това, което направи Сноудън, беше изключително положително, защото аз съм специалист в областта на киберсигурността и никога не съм очаквал, че следенето ще бъде в такива огромни машаби без никакъв контрол. Всъщност това, което е предизвикало Сноудън, е, че няма никакъв контрол в следенето, абсолютно произволни са, дори парламентарен контрол няма“, коментира Гаджоков.

„Научихме от Сноудън, че има съюз между 5 държави – Канада, Съединените щати, Нова Зеландия, Австралия и Великобритания, които си предават едни на други данни. От изнесеното от Сноудън стана ясно, че в Щатите следенето е масово“, обеляза още той.

Красимир Гаджоков изтъкна, че Сноудън говори много разумно, не казва, че не трябва да има следене въобще, не е краен, няма политическа реторика в думите му, а смята, че трябва да има контрол над следенето.

След 11 септември махалото се засили в друга посока, а службите за сигурност хилядократно преувеличиха терористичната заплаха и започнаха да следят гражданите си без знанието им. Сноудън казва, че службите първо трябва да действат при извънредна ситуация, стига след това да има контрол – някоя институция да проконтролира и да осведоми гражданите, че са били следени, ако не са подведени под отговорност, каза още Гаджоков.

Сънародникът ни посочи, че канадските медии са били заинтересовани от появата му. А Сноудън се е говорил за мерките, чрез които да се направи баланса между личната неприкосновеност и сигурността на гражданите.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Обяснението Защо има Сигурност/Чистота в интернет кмуникацията в тези пет държави – е СвръхПростичко :
  – Internet Registrar Authority (в САЩ), и
  – Canadian Internet Registrar Authority (свързваща държавите в/от The Commonwealth)
  –-
  Да ! – е Задължително да създаден И Български интернет Регистрар.