четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красимир Гаджоков за обещаното и реалността в Изборния кодекс

Красимир Гаджоков за обещаното и реалността в Изборния кодекс

Българите в чужбина сме възмутени – говорим за ограничаване на нещо, което винаги сме имали като възможност, което години наред сме полагали огромен труд да събудим колкото може повече българи в чужбина да гласуват. И постигаме все по-добри резултати. А в момента се прави опит в последния момент това да бъде отхвърлено.

Това каза Красимир Гаджоков от Канада в коментар на промените в изборното законодателство, според които не просто няма да има район „Чужбина“, но сънародниците ни, който живеят извън границите на България, да могат да гласуват единствено в дипломатическите и консулски представителства.

Той е категоричен, че е шокиращо как след като се обсъжда създаването на район „Чужбина“, само 2 дни по-късно започва да се работи в обратната посока и се изтриват права на българите в чужбина.

„Колкото до електронното гласуване, има голяма опасност то да бъде претупано, ако го направим твърде бързо. А претупването му да бъде използвано като аргумент за тоталното му изхвърляне като практика и възможност в България“, подчерта Красимир Гаджоков.

Според него случилото се в парламента през миналата седмица е опит на управляващата партия да се задържи на власт.

„Тя е готова да се съюзи с всеки, който ѝ даде някаква подкрепа, само и само да задържи статуквото“, каза Гаджоков.

Сънародникът ни допусна обаче, че може да сме свидетели на разрив в самата партия.

„Нашият конкретен призив е да бъде възстановено гласуването за българите в чужбина, както беше преди“, подчерта той и добави, че образуването на секции е било по инициатива на сънародниците ни, както и се е правило абсолютно доброволно.

Вижте целия му коментар за обещаното и реалността за сънародниците ни в чужбина:

Четете още:

Българин от Швейцария: Изборният кодекс е преврат срещу гражданското общество

Българи в чужбина за ИК: Не искаме сделка, в която от много спорни промени отпадат само най-абсурдните

Стефан Манов: Днес започва путинизацията на България

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …