петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красимир Гаджоков: В Канада няма страх от мигрантска вълна след отпадането на визите

Красимир Гаджоков: В Канада няма страх от мигрантска вълна след отпадането на визите

Сънародникът ни Красимир Гаджоков заяви, че в Канада няма страх от засилена мигрантска вълна след отпадането на визите за български граждани.

„България е съвсем друга държава в сравнение с времето, когато е имало големи мигрантски движения към Канада в началото на 90-те години. Освен това България е член на Европейският съюз, където българските граждани могат да работят свободно, за разлика от Канада, където не могат да започнат работа автоматично“, коментира Гаджоков.

В края на миналата седмица след телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов и канадския му колега Джъстин Трюдо стана ясно, че канадското правителство поетапно ще премахва визите за български граждани от 1 май 2017 г. 

Първоначално визите ще отпаднат само за българи, които вече са посещавали страната, такива, които притежават визи за САЩ, и представители на бизнеса. Канадското правителство е поело ангажимент визите за всички останали граждани да отпаднат до най-късно до 1 май 2018 г. Ако администрирането на процеса и техническото му обезпечаване вървят добре, визите могат да отпаднат още в края на 2017 г.

Красимир Гаджоков отбеляза, че поетапното отпадане на визите е резултат от принципната позиция на Европейската комисия по въпроса. От комисията заявиха, че ако се установи липса на визова реципрочност, при която граждани на САЩ и Канада пътуват без визи до ЕС, но двете държави все още изискват визи за граждани на общността, тя ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави за срок от 12 месеца.

„Много малко хора всъщност знаят защо Канада ита затегнат режим за визите. Причината е, че който влезе на канадска територия, може да се обяви веднага за бежанец, независимо дали ще постигне такъв статут и да го докаже пред канадските власти. Това може да отнеме години, а през това време има право или да работи, или да получава социални помощи“, каза сънародникът ни.

По думите му процедурата за получаване на виза е лесна, става в рамките на няколко дни, но същевременно отпадането би улеснило изключително много български граждани.

Гаджоков бе категоричен, че няма съмнения за истинността на новината в Канада. Той посочи, че се надява да има раздвижване по въпроса с отпадането на визите за българи и за САЩ.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Анастасов

    Така и така е почнал да коментира, нека каже нещо и за проблема в Сирия, явно е специалист по всичко!