петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красимир Гаджоков: В България не можем да живеем в съобщност

Красимир Гаджоков: В България не можем да живеем в съобщност

В България някои неща, които въпреки че изглеждат логични да бъдат направени по даден начин, не са. Това е манталитет, който идва от там, че ние не знаем да живееем в съобщност. Не чувстваме, че не само личното допринася да живеем по-добър живот, а и това да направим нещо общо с всички останали. Ако съберем данъците си, без да ги укриваме, и ги вложим в поправка на тротоарите, ще имаме по-добри тротоари. А по тях ще вървим не само ние, а и други хора. Това е чувство за съобщност – да направим нещо не само за нас.

Таа коментира българската действителност сънародникът ни Красимир Гаджоков, който живее в Канада и е бил чест герой на еМисия България.

Според него българското общество е пасивно, тъй като губи много енергия в борба с администрацията и други битови проблеми.

„Най-важното е културата. Това, което сме пренесли от времето преди промените – се изразява и развива днес, в среда, в която няма ограничения. Решихме, че демокрацията означава нещо без правила, а това не е така“, подчерта Гаджоков.

По думите му успешните държави отдавана са отработили много процеси и правила, по които функционират.

„Най-важно е хората да се активизират и да поискат нещо да се промени. Все още не сме научили, първо, да си поискаме, а второ, да бъдем настоятелни, защото само с едно поискване няма да се случи нищо“, каза сънародникът и допълни, че тук, когато възникне проблем вместо да настояваме всеки ден да се промени и поправи, забравяме за него.

Той посочи още, че думата „общност“ в България не се използва често, докато в САЩ и Канада учат и възпитават, че общността може много, когато прави нещата заедно.

„Няма да стане с демонстративна пасивност. Проблемът на политическата система не е това тя как действа, а на хората“, отбеляза още Гаджоков.

По думите му сме забравили лозунга от нач на 90-те години за правова държава.

„Решихме, че правовата държава идва с демокрацията, а не е така“, каза той.

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

 1. Николай Колеж

  Много точно казано. Проблема е че всички искаме и ‘чакаме’ промяна, но без да се променяме ние самите. Няма как да стане.
  Колкото до 8000 км дистация, само ако си извън системата може да определиш параметрите по които работи и да разбересш как да я промениш. Така че промяната може да дойде от българите в чужбина, които виздат проблеми отвън, виждат как трябва да бъде и могат да си позволят да мислят как да се оправят. Независими и свободни мозъци трябват на БГ.
  От край време промените в БГ са стартирани и правени от българи, които са живели в чужбина.
  Когато бодигард е избиран за президент, можете сами да прецените какви са ценностите и идеалите на средният избирател. Все още ‘бандит’ се бърка с ‘герой’ в България. Докато това не се промени, нищо друне няма да може.

 2. Веселин Минчев

  От 8,000 километра и да се взираш не може да видиш реалната картина. Напротив има такива групи или „общности“. В точните науки това се нарича само-зацикляне или само-задоволяване. В Биологията просто паразитиране. Това например са децата на руската агентура, циганите и накрая най-новите паразити – турските сепаратисти.
  Решението на проблема е с реципрочни мерки спрямо т.н. мероприятия на „народната власт“ и фамилиите на техните извършители. По всичко изглежда, че в Дейтън победеният СССР продаде България на нов собственик, но с уговорката за непокътнатост на руската агентура и нейното управление. Това само много непочтени емигранти, ще кажат, че не го разбират. Смяна властта не е имало.