понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Красимир Гаджоков: В България има стотици анонимни сайтове за обществени новини

Красимир Гаджоков: В България има стотици анонимни сайтове за обществени новини

Над половината новинарски сайтове в България са анонимни. Често публикуваната информация в тях е съмнителна, а на моменти – дори невярна. Тези сайтове обаче са първи по посещаемост. Всяка година се регистрират нови десетки сайтове и ставаме свидетели на тенденцията да ни залива некачествена и често невярна информация, която допринася за създаването на мнение у гражданското общество.

Нашият сънародник Красимир Гаджоков, който живее в Канада, започна инициативата „Медийно око“, която се опитва да отсее медиите, към които трябва да подхождаме с внимание и недоверие.

„През ноември 2013 г. реших да проверя как възникват неверните новини и открих, че те се разпространяват от много сайтове, които не цитрат оригиналите и са всъщност са анонимни – няма информация за собственика или за т.нар. отговорно лице (например, редактор). Тогава открих 50 такива сайта. През годините поддържах тази информация и нараснаха до 70. В „Медийно око“ обаче обхванах 335 онлайн български медии, които обхващат обществени новини“, разказа Гаджоков в предаването „Жива връзка“.

Той посочи, че в законодателството няма задължение за онлайн медиите да обявяват формално своята собственост. Всеки може да направи сайт и да претендира, че представя обществени новини, подчерта Гаджоков.

Според него, голяма част от сайтовете са направени любителски и хората, които са ги направили, не съобразяват, че има етично задължение да е написано тяхното име.

Когато човек формира общественото си мнение, той има право да знае кой му го формира, за да прецени дали това му влияе по някакъв начин, изтъкна Гаджоков.

Според изводите на сънародника ни, над 170 от изследваните сайтове са анонимни, без обявен собственик, главен редактор или отговорни лица.

Той посочи, че в Канада има много малко анонимни сайта, като дори тези, които съобщават фалшиви новини обявяват собственика си.

В България това е сташно. 53% от всички онлайн медии за обществени новини са анонимни. И най-популярният сайт за новини е всъщност анонимен, категоричен е Гаджоков.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

 1. Анастасов

  КУКУ И ПИПИ

  Медийното око събира публично декларираното, нищо повече. А то доста често е лъжа. Тоест, окото може да твърди, че някой не е анонимен, защото има фалшива личност там, а за друг с ненаписано име да го изкара едва ли не престъпник. Това око щеше да е полезно, ако гарантираше нещо, а то е просто преписвач на липсващата или неясна информация. Това, че фирма „Мики маус“ е собственик на един сайт, нищо не значи, както и това, че автора, редактора и собственика на домейна са с имена… Които никой не може да гарантира, че са реални, още повече, че носят отговорност.

  И какво като bTV, 24часа и всички им имаме адресите, всичките те преписват така или иначе менте новините или грешните такива.

  И като сме почнали, понеже проверих „достоверността“ на окото, както и очаквах, то не само не е точно и пълно, но и ПРЕДОСТАВЯ НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ. Това показва, че автора прави нещата ръчно и промени в сайтовете не се отразяват. А пристрастността му едва ли е спестена!

  За BulgariaPress в така нареченото око не е отбелязана собствеността на сайта, въпреки, че е обявена – българска информационна агенция „БЪЛГАРИЯ ПРЕС“! Не са записани отговорните лица, въпреки, че са описани надлежно с имена, имейли и телефони. Да не говорим, че не е написан и официалният ни имейл, който също е обявен. До тук все нередности.

  За съжаление това „око“ предоставя и невярна информация за домейна.
  Записано е за дата на регистрация – 2013-07-12, а сайта е създаден на 2015-12-21! Още по-странно звучи и написаната на последния ред от Гаджоков като забележка: „скривани начална и последна дата на сайта;“. Едва ли нормален индивид може да разбере какво има предвид. Определено всяка статия, която е авторска има ДАТА и АВТОР с които е подписана.

  И така, хубаво е да си намира занимания господина от Канада, но де не злоупотребява с (не)познанията си. За професионални неща са нужни специалисти.