сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Краси Зуркова: Ежедневието на имигранта може да бъде и вълшебно

Краси Зуркова: Ежедневието на имигранта може да бъде и вълшебно

Когато човек напусне дома си и отиде в далечна и непозната държава, всичко непознато и ново той изживява като нещо мистериозно, а границата между реалния свят и този на легендите започва да се размива.

Това сподели в еМисия България писателката Краси Зуркова, която живее в Америка от 1993 г., когато е само на 19 години. Там тя завършва право в Принстън и успешно практикува професията си, но и отново се завръща към отколешното си хоби – да пише.

Дебютният й роман „Самодива“ излезе първо на английски в САЩ, а след това бе пренаписан и на български за родната публика.

В него тя разказва именно за такова младо момиче, което заминава да учи в САЩ и там попада в една различна, сюрреалистична обстановка, населена с различни създания, най-вече от българската и славянската митология.

Можеш да приемаш много прагматично ежедневието си на имигрант, но също така и като нещо вълшебно, особено толкова далече от дома, да вярваш, че житейският ти път се ръководи от нещо по-висше, казва Зуркова.

Тя споделя още, че самата Америка, особено в далечните 90-те, още преди ерата на интернет, е била една голяма легенда за нея – която обаче реалността много бързо е развенчала. Казва, че е държала да наблегне именно на това в романа си – че мечтата, която преследва човек, не го очаква никъде на тепсия и постиженията винаги имат две страни.

Краси Зуркова е убедена, че дори ако беше останала в България, животът й би се стекъл по подобен начин – отново би учила право и би писала.

Това се определи от моята същност, а не от държавата, в която съм живяла, категорична е тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Съобразно последната Официална статистика (2015) – 6.834М ГрандТотал Българ(к)ки по Тази Планета …като Поне 3М – СА като г-ца Зуркова. … Едва-ли е случайно.
    …Е, Ако съответният/ата Е от ‘наште’ – поднасянето на Всичко ‘на тепсия’ е by-default у Нас.
    ––
    Една съвместна дискусия на г-ца Зуркова с г-ца Акрабова ? …или с г-н Алексиев ?…с г-ца Василева ?