понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Краси Дачев: Ако АЕЦ „Белене“ е губещ проект, защо държавата иска да е мажоритарен собственик

Краси Дачев: Ако АЕЦ „Белене“ е губещ проект, защо държавата иска да е мажоритарен собственик

АЕЦ „Белене“ отдавна трябваше да се даде на международен търг, а НЕК трябва да се оздрави с преструктуриране чрез процедура на фалит. Зад тези и преди споделяни свои тези застана в предаването „Просто Диков“ бизнесменът Красимир Дачев.

Има голяма разлика между логичните и политическите решения, като тези две писти явно нямат нищо общо – аз бягам по логичната и предприемаческата, поясни той позициите си.

Според Дачев държавата отдавна е трябвало да даде на международен търг проекта, който да бъде продаден на частен инвеститор, а с парите да се запълни дупката в енергетиката. По онова време нашата бе единствена сертифицирана площадка в ЕС, а сега вече има три разрешения за АЕЦ, отбеляза той.

Непрекъснато се говори и колко е губещ този проект, а държавата казва, че иска 52% участие. Не разбирам как искаш да си мажоритарен собственик в нещо губещо, коментира още Дачев, според когото „те не искат да вадят ръчичката от кацата с меда“.

Според бизнесмена се търси инвеститор „на ухо“, а не прозрачно и публично чрез създаване на конкуренция пред целия свят – нещо, което по думите му е трябвало да стане още преди 10 години. Ако не се туткахме, щяхме да сме в навечерието на пуска, заяви той.

Енергийният министър Теменужка Петкова е злепоставена, защото се оправдава за чужди грешки, но липсата на решителност преди това е довела до сегашното състояние, коментира още Краси Дачев по повод кратко интервю, взето от водещия Сашо Диков с Петкова в кулоарите на парламента.

По думите й няма договор за този проект, но Дачев отбеляза, че въпреки това за него се плаща.

Петкова напомни и изискванията и причините за оттегляне на стратегическия инвеститор. Тя бе категорична също, че и тогава, и сега страната ни не е разполагала с необходимите средства за финансиране на проекта, чиято стойност е над 10 млрд. евро.

Чуйте разговора и с двамата събеседници във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …