понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красен Станчев за икономиката на тероризма

Красен Станчев за икономиката на тероризма

Всеки терористичен акт създава усещането за усещане, че живеем в изключително рисков свят, но се оказва, че в последните години терористичните нападения в Европа взимат много по-малко жертви, отколкото в други моменти, в които човечеството е правило изключителни грешки.

От 2001 до 2015 г. в света от деянията на терористи са загубили живота си 108 294 души. От тях само 402 са жертвите в Западна Европа. Българският атентат от църквата „Св. Неделя“ пък държи световен рекорд по жертви в мирно време в Европа чак до 1972 г..

За икономиката на тероризма и дали може за една терористична организация да се мисли като за бизнес фирма – говори икономистът Красен Станчев.

„Дали се правят много пари с терора е трудно да се каже. По-скоро има разходи и това е полезното да се мисли всяко едно престъпление от тази гледна точка, т.е. тогава се разбира, че хората, които уастват в престъпна терористична група са не просто идиоти, но и донякъде рационални, защото трябва да управляват сложна логистика“, коментира икономистът.

По думите му ислямът като вяра има роля при набирането на терористи, но това не е основният движещ мотив.

„Анализът на големи база данни показват мотиви като гняв, унижение, липса на самочувствие, местни особености, има случаи на лично отмъщение. Един от рационалните подходи да се разглеждат тези нещастия от гледна точка на застрахователния бизнес, защото тогава може да се сметне рискът, ценността на човешкия живот“, каза още Станчев.

Той е категоричен, че в никой случай бедността не е мотив за набиране на терористи.

Целия разговор с икономиста можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …