понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красен Станчев: Проблемът е прокуратурата и главният прокурор, не избирателната ни система

Красен Станчев: Проблемът е прокуратурата и главният прокурор, не избирателната ни система

Проблем на политическата система на България не е избирателната й система, а прокуратурата и ролята на главния прокурор – те трябва да се променят, заяви икономистът Красен Станчев.

В еМисия България Станчев, който е председател на УС на Института за пазарна икономика и част от инициативата “КТБ – Какво се случи”, коментира и част от твърденията на банкера в изгнание Цветан Василев от интервюто му пред Сашо Диков. То бе излъчено тази неделя в „Просто Диков“, а втората му част може да гледате в следващото предаване.

При мажоритарна система ще получим окончателно прокурорска република, която ще изхвърли от парламента малките партии и ще улесни работата на главния прокурор като „кингмейкър“, обясни икономистът. Според него при опростена политическа система за прокурора ще бъде много по-лесно да упражнява контрол само върху двама политически лидери.

Новото е, че тази система за пръв път започва да работи на пряко договаряне между прокуратурата и основни икономически и политически играчи, добави Станчев.

„Прокуратурата участва в смяната на правителства, тя показва, че е основна институция и управлява страната, което донякъде се получава по конституционни причини, а главният прокурор не подлежи на контрол и има по-дълъг мандат от всички. Той попада между мандидатите на премиера, шефа на БНБ, президента“.

Именно така, според Станчев, прокурор номер едно се оказва в позицията на кингмейкър,

който може – чрез действията или бездействията на оглавяваната от него институция, да „държи“ цялата държава.

Цветан Василев не е банкер в изгнание, а обвиняем по дело, решил да се спаси в съседна страна, коригира икономистът начина на представяне на банкера.

По думите му бездействието на прокуратурата в този случай означава, че Василев никога няма да бъде екстрадиран в България, а основание за това според него е цялата описвана от банкера схема на корупция и рекет, която се покрива от прокуратурата. Станчев напомни, че освен повдигнатото към Василев обвинение, няма други свързани и отговорни лица, приведени под отговорност.

Василев казва достойни за внимание неща и има достатъчно улики да се привлекат като свидетели поне деветима души, както и да се проверят репутациите на синдиците в КТБ, които нищо не правят, убеден е Красен Станчев.

Той разказа, че се е консултирал и с други синдици, според които репутацията на въпросните лица е лоша и става дума за хора, които поддържат връзки с бизнесмена Делян Пеевски.

Ако едната страна държи хляба и ножа, има връзки с прокуратурата и отговаря за възстановяването на масата на несъстоятелността, то системата очевидно не работи, отбеляза икономистът.

Най-добре е КТБ да се отпише, нищо повече от това до момента няма да бъде събрано

и е най-добре случаят да се забрави, като се извлекат поуките, категоричен е Красен Станчев. Той е убеден, че банковият надзор е купен, а останалите банки, към които се прилагат по-строги правила на контрол, знаят, но си траят.

Изводите според Станчев са прости: в страната не трябва да има такава структура като прокуратурата, която да може да държи всички под контрол, в банковата система трябва да има достатъчно прозрачност – както в банките, които са управлявани като АД и имат международен излаз, и трето – че всичко това не би се случило, ако нямаше участие на държавата в големи сектори като енергетиката и военно-промишления комплекс.

Единственото от основните твърдения на банкера, с което икономистът категорично не е съгласен, е, че стрестестовете на банките не са реални.

Станчев се аргументира и подчерта, че всички анализи и цялата банкова статистика сочат, че българската банкова система е една от най-здравите, а случилото се с КТБ е изолиран случай. Според него българските тестове са по-строги и от тези в ЕС, а законът за БНБ е един от най-добрите в света.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Ангелов

    Що за глупост! Как е възможно да се апелира случаят с КТБ да се отпише и да бъде забравен? Точно обратното! Цветан Василев трябва да бъде преследван до дупка и да му бъде потърсена отговорност. От къде на къде ние българските граждани ще плащане с нашите данъци за измамните схеми на един престъпник?

  2. Иван Христов

    Прокуратурата в България не си върши работата и това е факт! Виждате какво става у нас – престъпници и измамници като Цветан Василев и Иво Прокопиев се разхождат на свобода у нас и в съседна Сърбия!