вторник , 25 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Красен Станчев: Много хора и фирми искат да се включат на помпата на „Газпром“
MartinD_Stanchev

Красен Станчев: Много хора и фирми искат да се включат на помпата на „Газпром“

„Булгаргаз“ се превърна в креатура на „Газпром“ и прехвърли външния газов монопол във вътрешен, каза в предаването еМисия България на BiT икономистът Красен Станчев. Чрез намесата си в търговския спор между две частни компании „Булгаргаз“ иска да изземе концесионни договори и лицензии. Според него причината за последните събития е, че много хора и фирми в България искат да се включат на помпата на Газпром. Държавата няма право да се меси в частната сфера при спорове, абсурдно е прокуратурата да се „самосезира“ когато си поиска за проверки в енеркетиката –  тя не разбира от енергетика, коментира Станчев.

Монополът в енергетиката се брани от всички правителства в България, коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Трябва да се осигури диверсификация на източниците на газ, а вместо това звисимостта от Москва в лицето на „Газпром“ е все по-голяма, смята той. Целта е клиентът да има право на избор, не вместо него да избира държавната компания, обясни депутатът. Той допълни, че има обещание от министъра на енергетиката през юни 2016-а да бъде пуснат интерконектора с Румъния, за което има вече отпуснати средства от ЕС. Очаква се до 2018 да е готов и интерконекторът с Гърция.

Що се отнася до „Южен поток“, проектът има смисъл само ако се изгради по европейските правила – 50% от капацитета му да е свободен за търговия, смята Димитров. Според Красен Станчев обаче „Газпром“ няма финансовия ресурс да изгради нито „Южен поток“, нито газовия хъб.

Икономистът прогнозира, че системата на енергетиката ще се срине от собствената си финансова тежест и ни очакват още машинации, подобни на тази, извършена сега от „Булгаргаз“.

Вижте също

ndk

Сагата НДК – епизод пореден

Отново в дневното меню – Супа Борш…ош или как се развива кашата с Националния дворец …