вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красен Станчев и Чавдар Найденов: „За“ и „против“ СЕТА

Красен Станчев и Чавдар Найденов: „За“ и „против“ СЕТА

Търговското споразумение СЕТА – шанс за стотици български фирми или удар върху и без това крехкото ни производство? Къде е истината между политическото и лобисткото говорене? Темата коментираха в студиото на еМисия България експертите Красен Станчев и Чавдар Найденов.

„В българският дебат липсва анализ на това по отношение на какво СЕТА би било изгодно или не“, смята Красен Станчев. За Германия, Великобритания, Италия, Франция и Белгия притесненията са най-неоснователни, категоричен е експертът. По думите му, ЕС купува от Канада предимно суровини, предимно метали, които отиват в автомобилостроенето.

„Когато вие поръчате нещо, трябва да си го платите. Когато нанесете загуба – трябва да платите. Нямате право и ще бъдете наказани. Това са правилата на Световната банка“, заяви още експертът. По думите му, Международният арбитраж предотвратява октомврийски революции в областта на търговското право.

„Ако има ефекти, те ще бъдат изцяло положителни, но толкова малки, че никой няма да ги забележи“, заяви Станчев и обясни какви ползи може да има българската икономика от СЕТА.
Той анализира и нагласите преди предсрочните парламентарни избори. „От 91 г. до сега нямаме толкова популистка предизборна кампания. В предишните т.нар. експерти отстояват някакъв разум. В тази кампания и политолозите, и икономистите, с малки изключения, са популисти“, заяви експертът.

Според Чавдар Найденов, действително Канада се превръща в суровинен придатък, а ефектите от СЕТА ще бъдат минимални. „Канада не е толкова политически независима, колкото САЩ“, посочи Найденов. Той също анализира притесненията от споразумението СЕТА като навлизане на ГМО-храни в Европа и ролята на големи търговски корпорации.

„Ако има държава, която да е образец за върховенство на закона, то това е Германия. В Холандия се набират подписи за референдум за СЕТА. 17 държави имат тази възможност, а България е една от тях“, заяви още Найденов.

Той също коментира посланията на партиите преди предстоящите избори.

Чуйте подробен анализ за ползите, митовете, вредите, пропагандата и реалността за СЕТА и мнението на Красен Станчев и Чавдар Найденов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …