неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Красен Станчев: Данъкоплатците заслужаваме да си платим за АЕЦ „Белене“

Красен Станчев: Данъкоплатците заслужаваме да си платим за АЕЦ „Белене“

Още през август 1990 година експертиза казваше, че проектът АЕЦ „Белене“ не може да бъде осъществен. Това заяви икономистът Красен Станчев в предаването еМисия България.

„Има едно изказване на премиера от 11 април 2011 г. Тогава няколко икономисти написахме едно писмо. През май имаше нова оценка на група от 15 души. Правихме оценка – цената се оказа около 12 млрд. евро. Онова, което има като странични щети е разбира се фалит на НЕК и проблеми с договори с ВЕИ, например. Сметнахме и колко работни места биха се закрили. От средата на април 2011 г. тези неща бяха ясни. В началото на 2012 г. консултантът на правителството каза, че проектът няма смисъл“, заяви Красен Станчев. Икономистът каза, че към онзи момент не е смятано оскъпяването, застраховките и корупцията.

„Към края на 2011 г. всички тези неща бяха ясни. Хилъри Клинтън няма нищо общо с цялата тази работа. През 2005 г. имаше фалшиви обществени обсъждания. През 2006-2007 г. се поръча това оборудване, без да има договор. От тогава до сега всички имат роля за задържането на проекта във фаза, в която трябва да се плаща“, коментира Станчев.

„Всички знаят, че ние данъкоплатците ще го платим, но ние си го заслужаваме. Този проект от 14 години е пред очите на хората, имаше и референдум. Има двама министри на енергетиката, които носят персонална вина – Милко Ковачев и Петър Димитров. Ковачев – за изменението на прогнозния баланс, и Димитров, който носи отговорност и за „Кремиковци“, добави икономистът.

Той посочи, че онова, което не се обсъжда, е вината на тези хора, които са взели тези решения и са въвели съответните промени в договорите и споразуменията. „Петото изменение е най-важно. То е за поръчване на оборудването. Защо се манипулира енергийния баланс, защо той се изпълнява така, че противоречи на две енергийни стратегии на страната? Ако има документи, не е трудно те да се намерят“, смята Красен Станчев.

Експертът обясни, че вероятно ще има кредитиране от страна на бюджета към НЕК. Станчев смята, че това е трябвало да бъде направено веднага след решението на Арбитражния съд в Париж. Според него в момента в бюджета има достатъчно буфери. „Не се променя самия бюджет, нито пък дефицитът. Остава едно задължение на НЕК към бюджета, което най-вероятно ще бъде структурирано за 10 години. Нищо няма да могат да направят с това оборудване. Най-много да направят паметник“, добави експертът.

Чуйте целия анализ и коментар на Красен Станчев за проекта АЕЦ „Белене“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …