понеделник , 18 юни 2018
Начало / Кино Европа / Кралицата и държавата
Снимка: София Филм Фест

Кралицата и държавата

„Кралицата и държавата“ – игрален филм Великобритания, 2014 година. Режисьор Джон Бурман.
Събота, 26 декември, 20.00 часа в София; 9/8 c PM в Чикаго.

1943. Бил Рохан е на 9 години, изключително щастлив, че заблудена бомба на Луфтвафе е унищожила училището му, но и тъжен, защото по-голямата му сестра, бременна от канадски войник, ще емигрира в Новия свят. 1952. Бил Рохан е на 18 и прекарва дните си в крайречния дом на семейството си, очаквайки призовка за 2-годишна казарма. Сутрините на Бил преминават в плуване и копнежи по красивото момиче, което всеки ден, по едно и също време, кара колело покрай реката.

Идилията е разбита от суровата реалност на казармата, където Бил се запознава с аморалния шегаджия Пърси. Двамата замислят план да съсипят мъчителя си, старши сержант Брадли. Бил и Пърси са съперници и антагонисти, но военната подготовка им помага да изградят доверие и приятелство.

След подготовката много от наборниците са изпратени да се бият в Корейската война, но Бил и Пърси са зачислени към клаустрофобичен и подобен на затвор тренировъчен лагер, където трябва да подготвят новобранци. Напрежението намалява единствено когато напускат лагера за кратко. Бил се влюбва в неподходящо момиче – красавица, която случайно среща на рецитал.

Междувременно твърдоглавият Пърси си губи ума по Доун, сестрата на Бил, която се е върнала от Канада, оставяйки мъжа си и двете си деца…

В ролите:

Калъм Търнър
Кейлъб Ландри Джоунс
Пат Шорт
Дейвид Тюлис
Ричард Е. Грант

Вижте също

Травелатор

„Травелатор“ – игрален филм Сърбия, 2014 година. Режисьор Душан Милич. Събота, 19 декември, 20.00 часа …