неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / КОЯ точно е Татяна Кристи – или за виртуалната политическа сатира от нов тип

КОЯ точно е Татяна Кристи – или за виртуалната политическа сатира от нов тип

Симпатизантка на БСП от кампанията #АзСъмБСП, Цецка Цачева, учителката Лютинка от село Лайка, община Долни Ръб, фен на Слави Трифоновия референдум, Превантина Бездарова – пиар на Бойко Борисов, кандидат-рицарка от жълтите павета…

Това са само част от сатиричните образи (чакаме и нови!) на журналистката и политически анализатор Татяна Кристи, която гостува в еМисия България. Въпреки че живее от години в САЩ, напоследък тя често е в България, следи и е изключително ангажирана с българския обществен и политически живот, който осмива в любителските си видео пародии.

Татяна Кристи е толкова автентична, че някои от потребителите в социалната мрежа, където публикува обръщенията, изглежда пропускат интелигентна й ирония и я приемат за действителен човек.

„Най-интересното и тъжното е, че хората не могат да различат кои образи са реални и кои не. Видели са толкова много гротеска, че са способни да приемат и най-ненормалното за реално. Това е кошмарно, то показва един изключителен примитивизъм в управлението на държавата, в медиите, в начина на влияние на публиката“, казва Кристи, според която нишата на политическата сатира в България е празна.

Тя разказа, че за първото си видео е била вдъхновена от Сергей Станишев и „нелепата“ му кампания #АзСъмБСП, която не спира да я разсмива.

„Това е въпиещ пример за неграмотна кампания по милион причини, една от които е, че когато използваш само няколко заучени фрази години наред и дадеш на електората си възможността да се изрази във видео адрес, би трябвало като разумно мислещ човек да разбираш какъв огромен риск поемаш. Трябваше да включи поне филтър, за да се отсеят хората, които говорят по-смислено, от тези, които говорят откровени глупости или имат психически проблеми“.

Най-хубавото обаче е, че след първото й видео, предизвикало фурор, в интернет пространството се появяват и други хора, които започват да правят подобни клипчета.

Татяна Кристи определя начинанието като „интересен социален експеримент“, чиято популярност показва, че у нас има изключително голяма липса на качествена политическа сатира, която да не щади абсолютно никого и да се присмива на безумните неща, които се случват в българската политика.

Според нея причината за тази липса не е в недостига на талантливи хора, а защото медиите в България са зависими и страната ни има сериозен проблем със свободата на словото. След като рисунките на карикатурист могат да бъдат свалени заради карикатура на премиера, например, припомни тя примера с Чавдар Николов.

Политическата сатира е изключително мощно оръжие за коректив на политиците, но се тачи в страните със свободни медии, заключава Татяна Кристи, като дава пример със САЩ, където има много силни и уважавани сатирични предавания с традиции.

Чуйте целия разговор с нея и гледайте някои от най-забавните й видео обръщения:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …