понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Костадин Грозев за общото и различното между президентските избори в САЩ и България

Костадин Грозев за общото и различното между президентските избори в САЩ и България

Сблъсъкът между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ ще бъде исторически. Това са двама политици с рекордно ниско ниво на неодобрение сред американците. Това е мнението на преподавателя по нова и съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Костадин Грозев.

Той посочи, че обикновено в американската политическа история двата конгреса са разделени с повече от една седмица, но този път е различно, тъй като нито една от големите партии – демократическата и републиканската, нямат представител в Белия дом в момента. Кандидатите посочиха, че общото между двете партии е, че са осигурили победител в първичните избори.

„Изборът на Хилъри Клинтън за кандидат за президент е голяма революционна промяна в политическата система“, обясни още Константин Грозев. Тръмп, който е аутсайдерът и се наложи, привлече към себе си гласоподаватели с идеята, че той е алтернативата, смята преподавателят. Клинтън пък е част от статуквото и от една политическа династия. Зад нея обаче стоят двата мандата на Барак Обама и двата на съпруга й Бил Клинтън, както и много общественици. Още на конгреса на републиканците имаше разделение и бунт на Тед Круз срещу кандидатурата на Тръмп.

Той смята, че е закономерно след първия афроамериканец в Белия дом да влезе и жена като президент. Според него обаче краят не е предизвестен и кампанията тепърва започва. „Тръмп от десетилетия се занимава с риалити формати и телевизия и много добре знае как да се държи. Те са доста различни като излъчване. Хилъри носи бюрократично и леко скучно излъчване, няма чара на Бил Клинтън, но при малцинствата, сред жените и други социални групи се чувства много добре“, обясни Грозев.

В САЩ кампанията тече през последната година и половина, а в България остават по-малко от 100 дни до изборите и кампанията все още не е започнала. „Очевидно в България всичко върви малко изкривено и се разчита на удар в последния момент. Прави ми впечатление липсата на жени, макар че съм убеден, че ще има и жени в някои от двойките.

„Общо взето кампанията у нас е много вяла. Вероятно политическите сили не са много уверени в своите сили. За тези избори ще се гледа като на тест за следващите парламентарни. Президентската институция в България обикновено в по-силна или по-слаба в зависимост от личността, която застава там“, посочи още Грозев. Той смята, че в България силата е по-скоро чрез скритите механизми на властта, скритото влияние и ролята на българския президент като върховен главнокомандващ.

Вижте целия разговор с преподавателя по нова и съвременна история в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Костадин Грозев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …