петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Костадин Грозев: Козът „Путин“ бе използван от Хилари, за да тръмпира Тръмп

Костадин Грозев: Козът „Путин“ бе използван от Хилари, за да тръмпира Тръмп

Козът „Путин“ бе използван от Хилари Клинтън, за да тръмпира самия Доналд Тръмп (заигравка с думата „trump“, която на английски език очначава „коз“ – бел.ред.). В момента, когато се обсъждаше данъчна политика и очевидно част от сметките на Хилари не бяха точни, тя контраактува и сама постави въпроса за „Уикилийкс“ и Путин. Руският президент може би е доста щастлив, че получи безплатна реклама по американските медии в най-гледаното телевизионно време, превръщайки се в плашило в партизанската политическа борба, която се води в САЩ.

Това коментира историкът доц. Костадин Грозев, ръководител на катедра Нова и съвременна история в СУ „Св. Кл. Охридски“.

В сряда се проведе третият последен дебат между кандидатите за президент на САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Кандидатът на демократите определи Тръмп като „марионетка на Русия“, докато той я нарече „ужасна жена“.

„Няма да се съглася с Хилари, че досега не е имало външни намеси в американските избори. Има документ от изборите през 1960 г., когато КГБ много активно преценява двамата кандидати – Никсън и Кенеди. Има информация, че КГБ застава на страната на Кенеди. Парадоксално е, че 50 годинни по-късно наблюдавме подобни активни мероприятия, с които не е ясно доколко руската държава е свързана“, коментира още историкът.

Доц. Грозев посочи, че темата за Русия поставя доста по-голям въпрос за ангажиментите на САЩ към НАТО, за ядреното оръжие и доколко на човек като Тръмп може да се повери ядрения код и контрола му.

„Наблюдавайки настроенията сред част от русофилските среди, можем да направим извод, че има голям страх от евентуална победа на Хилари, която в момент е по-ясно очертаваща се. Моето мнение е, че външнополитическият аспект, без да става въпрос за конкретни политики, в крайна сметка даде възможност за по-добра представа за кандидатите, очерта мерки, параметри на предизборната борба за следващите 20-тина дни до изборите“, каза още доц. Грозев.

Той изтъкна, че не трябва да се забравя и най-големият гаф на Тръмп – изказването му, че ще държи в неизвестност американците за това дали ще признае или не изборите, ако не ги спечели.

Историкът посочи още, че този дебат се оценява като трета поредна победа на Хилари Клинтън, която обаче не е била толкова убедителна като в предходните два.

По думите на доц. Грозев дебетът отново е поставил въпроса дали американците ще гласуват за промяна на статуквото или пък доста фриволното, неказионно поведение на Тръмп, ще доведе до препотвърждаване на статуквото и все пак до нещо безпрецедентно – жена да стане президент на САЩ.

Той допълни, че в последния дебат Тръмп се е представил по-добре, но въпреки това е направи няколко гафа.

От трите дебата този беше най-фокусиран, в първите 45 минути ставаше дума за конкретни политики, отбеляза историкът, койтоизтъкна, че водещият на дебата е бил много обективен.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …