неделя , 16 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Костадин Филипов за опасните игри с „албанската платформа“ в Македония

Костадин Филипов за опасните игри с „албанската платформа“ в Македония

От няколко дни Македония е във фокуса на световните медии и политическите наблюдатели заради нестихващи протести срещу въвеждането на албанския език за официален. Президентът на Македония заяви, че не може да даде мандат на лидера на социалдемократите Зоран Заев, който поиска да се коалира с партиите на етническите албанци за съставяне на правителство.

В отговор министър-председателят на Албания Еди Рама написа в социалната мрежа „Туитър“ – „Без албанците няма Македония“.

Има ли път към стабилност на полетялата към бездната бивша югорепублика и за опасните игри с „албанската платформа“ в Македония – разговаряхме с Костадин Филипов, журналист и дългогодишен кореспондент в Скопие.

„Няма начин да не се разчита на албанците за съставяне на правителство, защото при получения паритет между ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократическия съюз не им стигат гласовете, за да получат нормално обикновено парламентарно мнозинство. А и в парламентараната практика, винаги най-голямата македонска партия кани най-голямата партия на албанците в Македония и така се гарантира парламентарно представяне и етническо равновесие“, коментира Филипов.

По думите му кризата продължава под всякакви форми – морална, политическа, а сега и парламентарна.

„Президентът Георги Иванов намери аргумент, че евентуалното правителство на Зоран Заев ще се ползва с подкрепата на трите албански партии, които подкрепиха т.нар. платформа, която беше изработена в Тирана още след изборите през декември. Разбирам, че това е умишлено внушаван страх от партията, която загуби и не може да състави правителство. Защото малко хора знаят, че през 2008 г. беше приет закон за езика, в който до голяма степен въпросът за това македонският да е служебен с неговата писменост кирилица и албанският да е официален, но с ограничена употреба в онези общини, в които има повече от 20 на сто албанци“, изтъкна още Филипов.

Според него хората са били изкарани на улицата, защото Груевки се опасява да не бъде преследван от прокуратурата, ако бъде в опозиция. Филипов посочи, че няма да се стигне до нови избори, но че президентът е допуснал голяма грешка и се очаква да върне решението си.

Целия разговор с журналиста можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …