четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Костадин Филипов прогнозира протестна вълна, ако управляващата партия спечели изборите в Македония

Костадин Филипов прогнозира протестна вълна, ако управляващата партия спечели изборите в Македония

След месеци на политическа безтегловност македонците ще се опитат да изберат нов парламент. Вотът е тази неделя, а Съветът на Eвропа ще изпрати наблюдатели.

Изборите ще се проведат на 11 декември. Зоран Заев е категоричен, че ще напусне политическата сцена, ако водената от него опозиция изгуби изборите. Две са основните политически сили – на Никола Груевски на управляващата вече десет години ВМРО-ДПМНЕ и на Зоран Заев на опозиционният през същите десет години Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ).

Колегата журналист Костадин Филипов, познавач на Балканите, разказа в еМисия България какво се крие зад тази македонска мъгла.

„Причината за тази ситуация беше острата политическа, обществена и икономическа и особено морална криза, в която Македония изпадна преди близо две години“, разказа Филипов и припомни какво се случи през последните месеци.

„Имаше някои много важни, спорни въпроси, без които опозицията заяви, че няма да отиде на избори. Сред тях бе да се прочистят избирателните списъци от мъртви души. Истинската причина обаче беше, че опозицията не бе в кондиция да отиде на избори през април“, посочи още Филипов.

Според предизборните проучвания няма анкета, която да дава предимство на опозицията. По думите му обикновените хора чувстват кризата в джоба си, върху себе си и в хладилника си. Той сравни случващото се в съседна Македония със ситуацията в България и направи аналогия между протестите там през пролетта и тези в България през 2014 г. Той изрази надежда за честни избори, макар че постави тази възможност под съмнение.

По думите му, прогнозите са много сериозни, че ако управляващата до сега партия отново вземе власттса, това може да хвърли Македония в сериозна протестна вълна и има опасност изборите да не бъдат признати.

Чуйте целия анализ за политическата криза в Македония на Костадин Филипов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …