събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов за новия Биг Брадър закон на Острова: Британците като че ли вече са претръпнали

Коста Стефанов за новия Биг Брадър закон на Острова: Британците като че ли вече са претръпнали

Британците вече са претръпнали и като че ли са по-склонни да бъдат следени, отколкото атакувани, а в последно време общественото съзнание на Острова е заето най-вече с Брекзит и американските избори.

Това, според колегата ни Коста Стефанов, който гостува на еМисия България, е обяснението за начина, по който във Великобритания мина т.нар. Закон за разследващите правомощия, който – както изтъкват либералните медии в страната – дава пълномощия за тоталитарен тип наблюдение на британската държава над гражданите под шапката на борбата с тероризма.

Властите вече имат възможност да следят, ровят, прихващат и записват онлайн данните и комуникациите на гражданите, като доставчиците ще пазят 12-месечна история, дигиталните компании няма да могат да предлагат на клиентите си непроницаема защита, полицията ще има право да проверява историята на търсачките и т.н.

Докато премиерът Тереза Мей защити закона с реч от парламентарната трибуна, уверявайки, че това ще се случва само с разрешение на съда, Eдуард Сноудън предупреди в интернет: „В Обединеното кралство просто е легализиран най-крайния метод на наблюдение в историята на западната демокрация. Той отива по-далеч, отколкото много автокрации.“

„Законът бе приет тихо, без нито дума против, без шумни скандали в самото обсъждане, просто с гласуване „да“ и „не“. Той не бе забелязан от никого, освен от вестници като „Гардиън“ и „Индипендънт“, които писаха, че Великобритания се превръща в страна от третия свят, в диктатура, където се нарушават основни човешки права“, отбеляза журналистът. Той напомни, че в момента лявата опозиция в лицето на Лейбъристката партия е изключително разкъсана.

„Само преди няколко месеца един специален съд, който се занимава със спецслужбите, установи, че те фактически правят всичко това от 17 години, макар все пак със съдебно разрешение, което обаче се дава от самия специален съд. Всичко става тайно от обществото, на което от 17 години се знае за всяка негова стъпка“, каза още Стефанов.

Той цитира данни, според които между времето от излизане за работа до връщането му у дома, обикновеният гражданин е сниман около 800 пъти от видеокамери. Претръпнало ли е британското общество – чуйте целия разговор с Коста Стефанов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …