понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов за гласуването по пощата на Острова

Коста Стефанов за гласуването по пощата на Острова

Съдейки по моя опит от българските пощи, не знам дали гласуването по пощата е вариант за нас – майка ми например постоянно не получава картички от мен, но пък британците, които живеят в България, сигурно гласуват по този начин, така че пощите все пак трябва да работят някак.

Това заяви журналистът Коста Стефанов от Лондон в коментар на възможността българските граждани да могат да гласуват по този начин, въведен във Великобритания още през далечната 1945 г. – заради британските войници в Германия в края на войната.

Той припомни, че през 90-те години този метод на гласуване става всеобщ, а днес всеки може да изтегли от интернет, разпечата, попълни и изпрати искането да му бъде пратена бюлетина.

Можете да подадете искане до 11 дни преди деня на гласуването, обясни журналистът и даде подробности за някои от особеностите и изискванията при този метод.

Тук няма никакво искане за документ за самоличност, единствено се иска подпис и дата на раждане – доверието е огромно, коментира Стефанов.

Той посочи също, че ако британски гражданин е бил повече от 15 години извън избирателните списъци, той вече няма право да гласува.

Запитан за последните новини около кампанията за и против Брексит, Коста Стефанов цитира излязлото днес последно проучване, публикувано от „Гардиън“, в което за пръв път резултатите почти съвпадат, като водят застъпниците на излизането от ЕС, вероятно подтикнати и от данните за имиграцията.

Ето какво мислят и българските депутати за възможността да се гласува по пощата у нас:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …