понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов за деня след референдума: Тотален шок и ужас. Започнах да ценя българската си лична карта

Коста Стефанов за деня след референдума: Тотален шок и ужас. Започнах да ценя българската си лична карта

Тотален шок и ужас, последван от още шокове, така журналистът Коста Стефанов от Лондон определи днешния ден, в който стана ясно, че на референдума за Брекзит британските граждани са решили Великобритания да напусне ЕС.

Започнах да ценя моята българска лична карта, защото тя ще ми дава възможност да пътувам и остана гражданин на ЕС, добави той.

По думите му потресът на българите, с които е разговарял, е тотален, никой не знае как да реагира, но всички се надяват на по-добри условия, както и на уверенията на Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, че правата на европейските граждани във Великобритания ще бъдат защитени.

Стефанов напомни, че дори вчера проучванията са показвали нещо съвсем различно, като дори предвиждаха преднина за застъпниците на оставането с 6 до 8%.

Очевидно нещата са се променили, което показва колко несигурна е британската социология, коментира журналистът, като отбеляза, предвид професията си, че това са много интересни времена, които ни дават възможност от първо лице да видим как една страна членка напуска.

Коментирайки решението на премиера Дейвид Камерън, който водеше кампанията за оставане в ЕС, да подаде оставка, макар и не веднага, той подчерта, че това е съвсем нормално, след като си се борил за една кауза и си загубил. Стефанов добави, че няма как някой, призовавал за оставане, да води преговорите за излизане.

Коста Стефанов сподели също, че изказванията на Борис Джонсън и на правосъдния министър Майкъл Гоув на съвместната им пресконференция – че уважават и ценят Камерън и му отдават заслуженото, са му прозвучали като погребални слова.

Всъщност самият Джонсън, както и депутати от крилото в Консервативната партия, което поддържаше излизането на страната от ЕС, също призоваха премиера да не се оттегля. С аргументи като този, че има връзки и позиции в ЕС и затова може по-успешно да води преговорите.

Това обаче ще трябва да направи неговият наследник на поста, а дотогава Камерън не смята да задейства член 50 по процедурата за оттегляне, добави журналистът.

Междувременно хора от Лейбъристката партия пък поискаха оставката на лидера си Джеръми Корбин за това, че не е водил активно кампанията за оставане. Мнозина изтъкват, че именно британските работници ще загубят най-много от Брекзит, тъй като цените ще тръгнат нагоре, заплатите надолу, а работните места ще намалеят, отбеляза Стефанов.

Той посочи също, че основният проблем се е оказал имиграцията, като 37% от гласували са поставили нея като проблем номер 1.

Има обаче друг проблем и това е огромното откъсване между Лондон и останалата част на страната, което налага тотално преосмисляне на британското водене на политика, коментира Коста Стефанов.

Журналистът прогнозира и възможни референдуми в Шотландия и Ирландия – тема, която бе игнорирана досега, но с която по думите му политиците сега ще трябва да се заемат сериозно.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …