неделя , 26 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов: Във Великобритания цари вакум и безвластие
KOSTA_BREKZIT картинка

Коста Стефанов: Във Великобритания цари вакум и безвластие

Във Великобритания цари вакум и безвластие, който не е ясно как ще се запълни. Сякаш никой не е на власт в момента, коментира впечатленията си от уикенда след историческия референдум за Брекзит журналистът Коста Стефанов.

Финансовият министър Джордж Озбърн пък заяви, че всяко увеличаване или намаляване на лихви и данъци ще остави за следващо правителство, т.е. нещата ще бъде оставени на самотек до октомври без да се прави нищо, добави той.

Според него мълчанието през тези дни, особено от страна на лидерите на кампанията за излизане от ЕС, означава, че дори самите те не са вярвали, че ще спечелят и са събирали мислите си през уикенда.

Журналистът отбеляза, че много високообразовани и информирани хора, гласували за излизане, също са споделили, че са упражнили протестен вот – срещу премиера Дейвид Камерън и консерваторите, но не са смятали, че той им ще мине.

Тази сутрин Борис Джонсън продължи да заблуждава общественото мнение

в редовната си седмична колонка в „Дейли телеграф“, отбеляза още Стефанов, като опроверга неверни по думите му аргументи в нея – като сравняването на спада на лирата с този от преди няколко години, както и твърдението, че не имиграцията е била основен аргумент в дебата.

След Брекзит британската лира рухна до историческо 31-годишно дъно, акциите се срутиха, тези на банките слязоха надолу с 15-20%, а всички проучвания показваха, че близо 40% са се ръководели именно от идеята за намаляване на имиграционния поток при избора, напомни той.

В момента Джонсън се опитва да убеди всички, че ще се поддържат добри връзки с ЕС и в същото време ще се ограничава имиграцията, но ако иска достъп до европейския пазар, трябва да позволи свободното движение на хора, добави журналистът, според когото Борис Джонсън вече звучи като бъдещ премиер.

Коста Стефанов коментира и драмата в Лейбъристката партия, след като повечето от половината депутати от т.нар. правителството в сянка подадоха оставка, критикувайки лидера Джеръми Корбин, че не е направил достатъчно да убеди членовете на партията за оставане.

Според журналиста алтернативната подписа за нов референдум, която е събрала близо 4 млн. подписа и продължава да расте, е по-скоро пропагандна и едва ли ще доведе до реално насрочване на референдум. Самите депутати, поддържащи оставането в ЕС, съзнават, че това би създало опасен прецедент, в който всеки референдум до безкрай може да бъде подлаган на съмнение с последващи.

Чуйте целия коментар на журналиста Коста Стефанов:

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …