сряда , 21 ноември 2018
Начало / Жива връзка / Коста Стефанов: Подкрепящите Брекзит избират независимост от Брюксел пред финансов срив

Коста Стефанов: Подкрепящите Брекзит избират независимост от Брюксел пред финансов срив

Защо Тереза Мей обяви война на Брюксел и какъв индикатор са резултатите от местните избори за предстоящия парламентарен вот във Великобритания – това е темата на разговора на Би Ай Ти с журналиста от Лондон Коста Стефанов.

„Според предварителните резултати, консерваторите печелят, лейбъристите губят, а партията на Фараж губи навсякъде, което значи, че тя на практика е била съставена изцяло от консерватори, които сега се връщат към своята партията“, обясни журналистът.

По думите му, все още е рано да се правят генерални изводи, а резултатите ще станат ясни довечера. Все пак това са местни избори, но те потвърждават прогнозите за парламентарните.

„Хората се интересуват основно от Брекзит, който все повече започва да се усеща и в икономиката, и в политиката. Привържениците на Брекзит са толкова крайни в мнението си, че казват, че за тях е по-важно да са независими от Брюксел, отколкото да живеят добре“, допълни Стефанов.

Според него, Тереза Мей иска да си осигури преднина от поне 100 гласа в парламента, защото в момента тя има минимална такава. Желанието й е да има едно много солидно мнозинство, за да може да прокара всичко, прието по време на преговорите с Брюксел.

„Дори 50-60 депутатски места в парламента обаче ще й бъдат напълно достатъчни да прокарва законите, които иска. Тя изтегли изборите напред, за да могат хората да гласуват сега, без да станат свидетели на икономическата криза, която ще настъпи след Брекзит“, категоричен е Стефанов.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …