понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Коста Стефанов обобщава реакциите след речта на Тереза Мей

Коста Стефанов обобщава реакциите след речта на Тереза Мей

Коментарите на Острова след речта на Тереза Мей са противоречиви. Консервативните медии приветстват словото ѝ като подчертават, че тя е очертала много смели искания към Европейския съюз за това какво да означава Брекзит. Да речем, „Дейли телеграф“ на първа страница подчертава нейното изявление, че по-добре да няма споразумение, отколкото споразумението да бъде лошо. Вестници като „Дейли експрес“, който е крайнодесен, казват, че независимо дали ще има споразумение, то Великобритания ще напусне ЕС.

Левите вестници като „Гардиън“ казват, че Мей заплашва Европа и поставя ултиматуми на Европа, което едва ли ще бъде прието добре в Европейския съюз и ще е лошо начало на преговорите.

Това заяви кореспондентът на Би Ай Ти в Лондон Коста Стефанов в обобщението си на реакциите след речта на британския премиер Тереза Мей.

„Всички политици отбелязват, че това, което Мей поставя като условия, е всъщност едно пожелание, тъй като много от нещата, които иска от Европейския съюз, не могат да бъдат реално постигнати. Оставането в митническия съюз, дори частично, например, съчетано с искането за свободна търговия е напълно невъзможно. Това бе подчертано от германския министър на търговията в интервю за Би Би Си, който каза, че за да останеш дори частично в европейския митнически съюз означава неще като да си частично бременен, което няма как да бъде постигнато. Що се отнася до това да има споразумение за свободна търговия с ЕС – да, то може да бъде постигнато, но едва след договора за излизането на Великобритания от Съюза. Т.е. става дума за един много дълъг период от време. Мей каза, че иска да постигне всичко за 2 години, но хора, запознати с търговски преговори, казват, че само периода на развода ще отнеме 2 години, даже ще бъде радостно, че ако за този период стане факт пълното излизане на Великобритания от ЕС. След тези 2 години, ще има период на адаптация от още няколко години, а след това трябва да започнат преговорите за свободната търговия“, каза Стефанов.

„Контролът на имиграцията е като фикс идея за Тереза Мей, която тя има още времето като министър на вътрешните работи. Тогава тя направи всичко възможно, за да ограничи миграцията от страните, които не са членки на ЕС, но не успя да постигне нищо. В момента, миграцията от страни извън ЕС е по-голяма, отколкото броя на хората, които идват от ЕС.  Тя поставя въпроса имиграцията на първо място, което е доста парадоксално, защото, както подчертават коментатори, Великобритания е готова да пожертва своето благосъстояние и икономическо развитие, само в името да ограничи имиграцията от ЕС“, подччерта оше той.

Въпросът за това какво ще се случи с мигрантите от ЕС, които живеят на Острова, остава доста неясен, посочи още Коста Стефанов. По думите му в момента тече кампания на вътрешното министерство, която гласи, че „ако искате да останете във Великобритания, трябва да сте живели най-малко 5 години, да попълните документ от 85 страници, да представите документи от банката, да представите документ от работодателя си, че сте работили дълго време и сте получавали поне 35 хил. паунда годишна заплата“.

„Много семейства се чувстват заплашени. Наскоро, един мъж написа, че жена му е германка, която през цялото време е гледала децата си и не е работила. Т.е. според условията, тази жена се очаква да напусне Великобритания“, разказа кореспондентът ни.

„Решението за Брекзит ще се вземе от парламента, но това е просто параван, защото независимо какво ще реши парламентът, Великобритания ще излезе от Европейския съюз. В парламента са повече хората, привърженици на идеята за оставане в ЕС, но фактически в парламента ще бъдат поставени условията, които ще бъдат договорени от правителството за излизане на страната. Т.е. парлаемнтът ще бъде поставен пред свършен факт“, посочи журналистът.

По думите на Стефанов, настроенията в Шотландия са за оставане както в Европейския съюз, така и в Обединеното кралство.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …