понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов: Няма да има ограничения за постоянно влизане на граждани на българи във Великобритания

Коста Стефанов: Няма да има ограничения за постоянно влизане на граждани на българи във Великобритания

Анализаторът и наш кореспондент Коста Стефанов бе на скайп линията от Лондон и коментира колко ще струва излизането на Великобритания от ЕС и дали действително ще има ограничения за постоянно влизане на граждани на Източна Европа, сред които българи и румънци, във Великобритания.

„Сумата, която се цитира е огромна – е между 45 млрд. евро и достига до 80 млрд евро или лири. Това са само спекулации, тъй като никой не потвърждава точно сумата, Вероятно това ще стане ясно по време на преговорите, които ще продължат 2 години. Това ще бъде основна тема на преговорите на Брюксел, тъй като трябва да попълни хазната“, обясни Коста Стефанов. По думите му, сумата всяка година, която Великобритания дава на ЕС, е около 14-15 млрд. британски лири, но като се махне отстъпката и сумите, които ЕС връща на Великобритания, тя е около 8 млрд.

„Вероятно това ще се отрази зле в някои сектори на британската икономика и по-специално на селското стопанство. Много фермери получават помощ от ЕС. Правителството обещава да помага на фермерите, но дали ще има пари за това, все още не е ясно“, коментира Стефанов. По думите му, хората, които са гласували за излизане на страната от ЕС, ще пострадат най-много.

Стефанов анализира и въпроса с трудовата миграция и дали ще има ограничения за граждани на ЕС, включително българи и румънци.
„Преди малко от „Даунинг стрийт“ опровергаха информацията и казаха, че това подлежи на преговори с ЕС. Много е рано да се говори за каквито и да е ограничения. Броят на българите във Великобритания достигна до 80-90 хил., докато румънците са втори по брой имигранти, след поляците. Това ще бъде преговаряно и се очаква през следващите две години да не се промени положението на гражданите на ЕС“, обясни Стефанов.

Той посочи, че британското правителство затруднява все повече исканията на граждани на ЕС да останат постоянно във Великобритания. Има няколко условия, които го усложняват. „Всеки, който иска да остане постоянно, трябва да е живял 5 години без прекъсване най-малко и трябва да има документи, с които да го докаже. Едва ли някой пази сметки за електричество или вода 5 години назад. На практика нито един гражданин на ЕС не може да докаже, че е бил тук 5 години. Става дума за 3,6 млн. граждани на ЕС“, обясни Стефанов.

Чуйте целия разговор с Коста Стефанов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …