сряда , 29 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов: Нулев шанс чужденците във Великобритания да запазят правата си след Брекзит
BREXIT картинка

Коста Стефанов: Нулев шанс чужденците във Великобритания да запазят правата си след Брекзит

Във Великобритания цари хаос и има разногласия в правителството за излизането на страната от ЕС, разказа в предаването еМисия България Коста Стефанов, който живее в Лондон и следи процесите.

„Само преди дни в Камарата на лордовете в една от комисиите беше поканен юрист и специалист. Той говори за това какви според него ще бъдат правата на граждани на ЕС, които живеят във Великобритания след излизането й от ЕС. Шансовете чужденците да запазят правата си такива, каквито са в момента, са нулеви. Те ще загубят всички права – да гласуват на местни избори, да ползват безпланта здравна помощ и образование“, обясни Стефанов.

Вероятно същата ще бъде съдбата и на британските граждани, които живеят в чужбина. 1 300 000 британци има в Испания, Франция и Германия. В Испания британските пенсионери са 1 милион. В момента те не плащат за здравеопазване, обясни Стефанов като цитира мненията на експерти.

Той обясни, че вероятно преговорите между Лондон и Брюксел няма да започнат поне до 1 година. „В момента атмосферата е такава, че трябва да минат изборите във Франция и Германия. Докато започнат преговорите ще мине 1 година, а поне още 2 ще минат до окончателното излизане на страната от ЕС“, обясни Стефанов.

Той посочи, че Великобритания на практика почти не изнася стоки за ЕС, а предимно услуги. „Според министър Дейвид Дейвис Великобритания трябва да скъса с ЕС. Ако тя излезе от ЕС тя автоматично губи договореностите със Световната търговска организация. В момента нещата са добре, защото страната е все още член на ЕС. Нищо не се е променило. Единствено вотът е ясен, всичко останало е пълен хаос“, разказа българинът.

Според последните данни, има спад на броя на престъпленията от омраза. Той разказа, че 2 месеца след вота е имало общо 6000 такива престъпления – по 200 на ден. „Отношението на британците определено се промени, но за това са виновни политиците. По време на кампанията те дадоха картбланш за такива изказвания, които настройват хората срещу чужденците. Имаше престъпления и срещу обикновени туристи и чужденци, не само към бежанците“, припомни Коста Стефанов.

Чуйте целия разговор с него и анализа му за излизането на Великобритания от ЕС:

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …