петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов: Медиите във Великобритания стават все по-крайни

Коста Стефанов: Медиите във Великобритания стават все по-крайни

Председателят на Регулатора на британската преса разкритикува лошия език на вестниците и подкани редакторите към по-отговорно отразяване на чувствителни теми като имиграцията и различията между расите. Какво е провокирало сър Алан Моузес към това изказване, разказа Коста Стефанов в предаването еМисия България.

„Става дума за една независима организация, която регулира само вестниците и интернет медиите. Около референдума и след него Великобритания бе разделена на два лагера – за излизане и за оставане в ЕС. Нещата са много силно изострени, има два лагера. Борбата продължава и това естествено се отразява в медиите“, обясни Коста Стефанов. По думите му, медиите подклаждат тази борба. Той показа и днешния брой на „Дейли Експрес“ и прочете челното заглавие на първа страница: „Заговор да бъдат предадени хората, които гласувата за излизане от ЕС“.

„Езикът, който се използва, е много остър и краен, но се изостри още повече около референдума. Вина за това носят политиците, които си позволиха да използват език на омразата и да говорят срещу чужденците и бежанците. Тази независима комисия реши, че нещата трябва да бъдат върнати към нормалното състояние“, добави българинът.

Той каза, че основен въпрос в случая е кои са собствениците на медиите и обясни, че таблоидите са собственост основно на хора, които имат интерес за излизане на страната от ЕС. „Сън“ е собственост на олигарха Рупърт Мърдок. „Дейли мейл“ е собственост на друг олигарх, британец, който обещава на читателите си всеки ден да им поднася нещо, което да мразят. Само до преди една година това беше недопустимо. Медиите със своя език и крайностите, които публикуват, настройват хората един срещу друг“, категоричен е Коста Стефанов. Той каза и че е била публикувана редакционна статия в „Дейли Мейл“, в която хората, които искат Великобритания да остане в ЕС, са наречени с обидни думи и имена.

„Регулаторът има право да накаже при повторение. Може да наложи глоба до 1% от оборота на медията но тази глоба не може да надхвърля 1 млн. лири, което е около 2 200 000 лв. За един голям вестник това не е чак толкова много“, каза Стефанов.

По думите му, в момента тази независима комисия е по-скоро параван за независимост на медиите, отколкото сериозен регулатор. „За това таблоидите атакуват BBC за независимостта. BBC е единствената медия, която предлага балансирана и неутрална информация за референдума“, добави българинът.

Чуйте целия разговор с Коста Стефанов за медиите и двата лагера във Великобритания в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …