понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов: Любопитен е социалдемократическият уклон на Тереза Мей

Коста Стефанов: Любопитен е социалдемократическият уклон на Тереза Мей

Новият премиер на Великобритания вече е ясен. Доскорошният вътрешен министър на страната Тереза Мей ще поеме поста от Дейвид Камерън в сряда, след като остана единствен кандидат за председател на Консервативната партия.

„Много любопитно е нещо ново в портрета на Тереза Мей,а именно един социалдемократически уклон в нейната политика, който вчера изрази в речта си пред депутатите от Консервативната партия. Тя започна изведнъж да говори за участие на работници и хора, които имат акции, в бордовете на корпорациите, големите фирми и банки. Това всъщност е германският модел – хората, които работят за дадена компания, имат участие в нейното управление. Т.е. тя иска да въведе нещо, което до сега беше политика на Лейбъристката партия. Това обаче едва ли ще се хареса на Лондонското сити“, отбеляза журналистът Коста Стефанов.

По думите му Тереза Мей е започнала да набляга и на данъчната политика.

„Явно спадът в икономиката и кризата я кара да предупреди големите корпорации, че ще трябва да плащат данъците си на във Великобритания“, подчерта Стефанов.

Той посочи още, че от изказването на Тереза Мей става ясно, че най-важно за нея ще е да изведе страната от ЕС. Думи, с които вероятно е искала да успокои консерваторите, които са се съмнявали в позицията ѝ по отношение на съюза.

Стефанов каза още, че има няколко причини, заради които Андреа Ледсъм, която се включи в надпреварата за мястото на Камерън, се е отказала. По думите му тя е била атакувана за свое интервю, в което е казала, че само жена, която е майка, може да се справи с държавническия пост. Той посочи, че Ледсъм изглежда се е уплашила, че няма да има достатъчна подкрепа в самата партия.

„Има и втори вариант. Тя се е стреснала, че ако още 2 месеца продължи кампанията за лидерството в Консервативната партия, британската икономика ще се срине“, каза Стефанов.

Журналистът коментира още, че това, което прави много близки Маргарет Тачър и Тереза Мей, е, че и двете са много твърди в позициите си.

„Що се отнася до политиката ѝ, която определих като социалдемократическа, тя е пълна противоположност на тази на Маргарет Тачър“, каза той.

Стефанов отбеляза още, че вероятно е по-добре жена да управлява Великобритания в този момент, тъй като дамите сякаш са по-надеждни.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …