петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов: Дори гласувалите против Брекзит вече са се примирили

Коста Стефанов: Дори гласувалите против Брекзит вече са се примирили

На фона на демонстрациите против Брекзит в Лондон от тези дни, британският премиер Тереза Мей отрече възможността за провеждане на втори референдум в страната. Мей се надява, че министрите в нейния кабинет ще изготвят план за действие за успешно излизане от ЕС.

Има ли шанс желанието на мнозина страната да остане в ЕС да промени нещо – за това в еМисия България разговаряхме отново с колегата Коста Стефанов от Лондон.

Той припомни, че тази вечер Камарата на общините трябва обсъди подписката за оставане в ЕС, събрала безпрецедентните четири и половина милиона подписа до момента. По закон парламентът е длъжен да обсъди всяка петиция с над 100 хил. подписа, независимо от шансовете й за успех.

Журналистът отбеляза и един интересен факт – че въпросната подписка е била открита още преди провеждането на референдума и то от поддръжник на идеята за Брекзит, ала по ирония на съдбата е обърнала знака си.

Факт е обаче, че никой не си прави илюзии, че може да се стигне до втори референдум, категоричен бе журналистът.

Според него по-скоро тази вечер ще се видят позициите на отделните партии и на депутатите в тях, тъй като има разцепления и в двете основни политически сили. Едва след това би могъл да се повдигне въпросът за втори референдум и то едва когато Великобритания постигне споразумение за излизане от ЕС. Референдум би могло евентуално да има за самите условия на излизането – дали британското общество ги приема или не.

Проучване на обществените настроения обаче показва, че над 70 на сто от британците вече са се примирили с излизането, дори 1/3 от гласувалите за оставане вече искат просто добро споразумение, отбеляза Стефанов.

Интересното е, че от хората между 18 и 35 години, гласували за оставане, половината казват, че ще напуснат страната, ако Брекзит се осъществи, обръща внимание и на тази огромна бройка журналистът.

Що се отнася до напускането на големи компании и бизнеси, това все още остава спорно по думите му, тъй като условията засега не са ясни. Той даде пример и със заявеното от редица водещи имена, като „Лойдс“, „Тойота“, „Нисан“ и др.

Мнозина се опитват да представят временното съживяване на икономиката като успех на Брекзит, но не си дават сметка, че нищо не се е променило освен спадането на курса на лирата, коментира още Стефанов.

Журналистът отбеляза също така, че дори тримата брекзитъри, назначени на министерски позиции в кабинета, имат напълно различни виждания за излизането. Цари абсолютен ха-ос, заключи Коста Стефанов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …