понеделник , 21 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов: Докладът за войната в Ирак може да доведе до съдебен процес срещу Тони Блеър
KOSTA картинка

Коста Стефанов: Докладът за войната в Ирак може да доведе до съдебен процес срещу Тони Блеър

Докладът на сър Джон Чилкот, шеф на официално разследване за решението на Лондон да участва във войната срещу Саддам Хюсейн, може да доведе до съдебен процес срещу бившият премиер на Великобритания Тони Блеър.

Това коментира журналистът Коста Стефанов във включване от Лондон.

Той уточни, че Блеър няма да бъде изправен пред международен съд, но близките на загиналите британски войници, които са над 200, могат да заведат граждански процес срещу бившия премиер, тъй като английското законодателство предвижда възможността за иск срещу държавен служител за проявена небрежност по време на служба.

В доклада „Чилкот“ се твърди, че Великобритания е влязла във войната в Ирак през 2003 г., преди да се изчерпани всички мирни възможности за разрешаването на конфликта.

„Докладът е ужасяващо критичен. Не зная как Тони Блеър имаше смелостта след него да се появи пред журналисти и хора, чиито деца загинаха в Ирак. Но той се появи и пое цялата отговорност, въпреки това каза, че всичко е било напълно оправдано, критикува разузнаването, че не са били осигурени необходимите данни за оръжията за масово поразяване, които се оказа, че не съществуват“, коментира още Коста Стефанов.

Според него най-трагичното е, че докладът стига до извода, че войната е била ненужна. Той обаче допълни, че медиите на Острова са разделени в оценката си за доклада.

Стефанов припомни и казусът с журналиста Андрю Гилиган от Би Би Си, който на 29 май 2003 г. за предаването „Тудей“ на радиото твърди, че в доклада си за Ирак правителството е добавило данни за оръжията за масово унищожение на Саддам Хюсеин, които са силно раздути.  Правителството атакува Би Би Си, започна разследване, което констатира, че медията е нарушила журналистически стандарти.

„Но сега както виждаме, като четем новия доклад, се вижда, че репортерите на Би Би Си са били прави и са казали истината“, каза Стефанов.

Вижте също

EMBG_DJIHADISTI

Проф. Татяна Дрозина с анализ как се създават джихадисти

Проф. Татяна Дрозина се включи на живо в ефира на еМисия България и коментира атентата …