петък , 24 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов: Докладът за войната в Ирак може да доведе до съдебен процес срещу Тони Блеър

Коста Стефанов: Докладът за войната в Ирак може да доведе до съдебен процес срещу Тони Блеър

Докладът на сър Джон Чилкот, шеф на официално разследване за решението на Лондон да участва във войната срещу Саддам Хюсейн, може да доведе до съдебен процес срещу бившият премиер на Великобритания Тони Блеър.

Това коментира журналистът Коста Стефанов във включване от Лондон.

Той уточни, че Блеър няма да бъде изправен пред международен съд, но близките на загиналите британски войници, които са над 200, могат да заведат граждански процес срещу бившия премиер, тъй като английското законодателство предвижда възможността за иск срещу държавен служител за проявена небрежност по време на служба.

В доклада „Чилкот“ се твърди, че Великобритания е влязла във войната в Ирак през 2003 г., преди да се изчерпани всички мирни възможности за разрешаването на конфликта.

„Докладът е ужасяващо критичен. Не зная как Тони Блеър имаше смелостта след него да се появи пред журналисти и хора, чиито деца загинаха в Ирак. Но той се появи и пое цялата отговорност, въпреки това каза, че всичко е било напълно оправдано, критикува разузнаването, че не са били осигурени необходимите данни за оръжията за масово поразяване, които се оказа, че не съществуват“, коментира още Коста Стефанов.

Според него най-трагичното е, че докладът стига до извода, че войната е била ненужна. Той обаче допълни, че медиите на Острова са разделени в оценката си за доклада.

Стефанов припомни и казусът с журналиста Андрю Гилиган от Би Би Си, който на 29 май 2003 г. за предаването „Тудей“ на радиото твърди, че в доклада си за Ирак правителството е добавило данни за оръжията за масово унищожение на Саддам Хюсеин, които са силно раздути.  Правителството атакува Би Би Си, започна разследване, което констатира, че медията е нарушила журналистически стандарти.

„Но сега както виждаме, като четем новия доклад, се вижда, че репортерите на Би Би Си са били прави и са казали истината“, каза Стефанов.

Вижте също

Скандали или закачки са противоречията в Парламента и кой е най-стабилен на кораба на властта – говори журналистът Евгени Петров

Парламентарната група на „ВОЛЯ” бойкотира Парламента! Хората на Веселин Марешки в Народното събрание няма да …