вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Стефанов: Британското общество ще остане разделено задълго – независимо от изхода на референдума

Коста Стефанов: Британското общество ще остане разделено задълго – независимо от изхода на референдума

Целият дебат „за“ и „против“ Брекзит се е превърнал в едно огромно шоу, в което се чуват повече скандирания и ръкопляскания, отколкото думите на участниците, както отбелязват и медиите на Острова.

Това коментира в еМисия България от Лондон журналистът Коста Стефанов.

В последния голям телевизионен дебат преди референдума на 23 юни новият кмет Лондон Садик Кан и лидерът на консервативната партия в Шотландия Рут Дейвидсън влязоха в остър сблъсък с предшественика на Кан – Борис Джонсън, пред 6000 души на „Уембли Арена“.

Този дебат задълбочи още повече разделението в британското общество, което значи, че то ще остане разделено за много дълго време независимо какъв е резултата от вота на 23 юни, като още на следващия ден ще започнат да се отправят обвинения, прогнозира Стефанов.

На дебата се сблъскаха два основни проблема, като Борис Джонсън нарече опасенията за икономическа рецесия в случай на излизане от съюза „Проект Страх“, а Кан определи пропагандата срещу имиграцията като „Проект Омраза“, отбеляза журналистът.

Той припомни, че за последно вчера премиерът Дейвид Камерън е призовал сънародниците си да гласуват за оставане в ЕС утре, като се е обърнал специално към възрастните британци с молба да мислят за своите деца и внуци, които дълги години ще трябва да понасят последиците на решението им.

Според Коста Стефанов най-абсурдните аргументи, които е чувал против оставането на Великобритания в европейското семейство, е, че Турция скоро ще стане член на ЕС, че страната ще бъде залята от имигранти, като едва ли не за три години населението й ще нарасне с 6 млн. души, както и призива на един от министрите хората да спрат да слушат какво им говорят експертите.

Прави ми впечатление, че повечето от поддръжниците на напускането са с ниско образование, безработни или ниско платени, отбеляза още журналистът.

Вижте и част от последния телевизионен дебат на „Уембли Арена“, на който се сблъскаха гледните точки на двата лагера:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …