понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Костов: Референдумът в Колумбия бе като във Великобритания – стана точно обратното на очакванията

Коста Костов: Референдумът в Колумбия бе като във Великобритания – стана точно обратното на очакванията

Референдумът в Колумбия, който имаше за цел да потвърди споразумението между правителството и партизанската организация ФАРК всъщност го отхвърли. Музикантът Коста Костов наскоро посети Колумбия и разказа в предаването еМисия България за ситуацията там.

„В Колумбия ми се стори доста напрегната ситуацията. Бях само две седмици в страната – в Богота и в Кали. Усещаше се напрежението заради референдума. Настроението беше доста положително и всички мои приятели, които познавам, бяха за мира. Стана като с Брекзит във Великобритания – точно обратното на очакванията“, разказа Костов. Той посочи, че само 35% от хората са гласували.

„Аз бях поканен там да участвам в музикална конференция, организирана от търговската камара на Богота. Това е платформа за представяне на колумбийски музиканти и диджеи.
Целта е да инвестира в музиката, която се случва в момента. Дава се шанс на днешната музикална генерация да получи представяне по цял свят“, сподели за повода на пътуването си до Колумбия Костов.

Той е участвал в мащабно събиране на площад „Армения“ в Богота. „Имаше и салса банда от полицаи, които дойдоха да свирят. Беше продуцирано едно парче с надеждата за мирното споразумение“, посочи пътешественикът.

„Там ситуацията е сложна. ФАРК са ляво партизанско сдружение, има и дясно, както и по-малки армии. Хората знаят от къде идва злото – оттам, откъдето се дава време и пари и се вкарва внимание в партизански движения. Да не забравяме, че има и сериозно наркопроизводство и търговия там“, посочи Костов.

Той каза, че за много хора, които живеят в Колумбия, решението на референдума е фатално. „Да не забравяме, че 80% от хората, които живеят около зоните под контрола на ФАРК, живеят в постоянен страх – дали къщата им няма да бъде запалена или няма да бъдат убити. Усетих напрежение, хората се страхуват. В момента Колумбия е доста объркана“, разказа още Костов.

Чуйте целия разговор с музиканта Коста Костов за ситуацията в Колумбия и пътуването му в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …