понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коста Филипов: Македония – политическа конфронтация и опасност от федерализация

Коста Филипов: Македония – политическа конфронтация и опасност от федерализация

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ. Срокът за връчване мандат на партията, спечелила най-голям брой депутатски места – 51, бе до днес.

Какви са предизвикателствата пред бъдещия кабинет в еМисия България коментираме с журналиста и политически анализатор Коста Филипов.

Той припомни, че Груевски получава това право за шести път, но това според него това ще бъде най-трудният мандат за реализиране поради липсата на парламентарна подкрепа.

Според Филипов грешкката на Груевски е била, че не е оценил ролята на гражданското общество, на международната общност и на новите медии. Той не е и обединителната фигура с авторитет на „баща на нацията“ за македонското общество, смята журналистът.

В същото време от дълго време насам броят на местата на опозицията създава паритет, който не дава някакво особено предимство на партията победителка, отбеляза Филипов.

За да направи поне обикновено мнозинство, на Груевски му трябват минимум още 10 мандата, но според анализатора това би било много крехко мнозинство, което не би могло да гарантира коренните реформи, които да изведат страната от политическата криза.

В тази ситуация четири албански партии, които общо разполагат само с 20 депутати в 120-местния парламент, се превърнаха в огромен политически фактор и поставиха свои искания.

Лидерите им излязоха с платформа за участие във властта от седем точки, в които според Филипов като цяло няма почти нищо радикално ново. Те обаче заявиха, че няма да отстъпят, независимо от това с кого ще преговарят за съставянето на новото правителство.

В тази десетилетна политическа борба в Македония албанците имат обичай около големи християнски празници да поднасят някоя политическа изненада, отбеляза журналистът.

Според Коста Филипов за него Македония на практика функционира като федерална държава и депутатите от албански произход се отчитат първо пред лидера си Али Ахмети – така че основите за евентуална федерализация вече са положени.

Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Македония продължава да се управлява от Белград. Лошото е че София седи и гледа безучастно отстрани как продължава сърбизацията и анти-българизацията на едно население с български корени.