неделя , 17 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Космическите предизвикателства на Райчо Райчев

Космическите предизвикателства на Райчо Райчев

Българските студенти имат възможността да изучават и добият опит в една от най-комплексните и необятни науки – космическата.

Райчо Райчев е първият българин, участвал в технологичната програма „Сингюларити юниверсити“ в НАСА и създател на програмата „Космически предизвикателства“ у нас.

Той я стартира преди седем години с идеята, че в България също трябва да има приложно космическо образование.

Учил съм на Запад и доста често участвах в космически проекти и програми, които ангажират много млади хора, споделя той пред Олга Узунова и добавя, че е почувствал личен дълг да пренесе този опит и в родината си.

По думите му програмата допълва вече съществуващото у нас образование, а онлайн платформата й продължава непрестанно да се обогатява.

За няколко седмици няма да станете астрофизик, но ще научите много неща за космически науки и технологии, които ще са ви полезни постфактум, казва Райчев.

Той дава и конкретни примери, в които разработките на участниците в програмата помагат в реални ситуации.

По думите му всяка година от „Космически предизвикателства“ излизат сериозен процент космически кадети, които решават, че искат да променят сегашното си образование или да продължат в сферата на науките и технологиите. Той даде и няколко конкретни примера за успехите на свои възпитаници.

Вижте също

Политологът Георги Киряков: Действията на Валери Симеонов за лифта на Банско приличат на лобизъм

Колкото повече наближава “тихата, свята нощ”, толкова по-шумно и драматично става на политическата сцена. На …