вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Корупционни практики при инсталирането на трафик камери в Чикаго

Корупционни практики при инсталирането на трафик камери в Чикаго

Корупционен скандал с инсталирането на камери по светофарите в Чикаго завърши с присъди и финансови обезщетения за милиони долари.

От 2003 до 2012 г. в града бяха инсталирани 384 камери, които доведоха до събирането на 400 млн. долара от пътни глоби. А компанията контрактор „Редфлекс“ печели над 120 млн. долара от договора си с града.

Оказва се обаче, че договорът е сключен чрез масивна схема за подкупи в кметството.

Съдът установи, че след като бива назначен на работа в кметството, Джон Билс манипулира процеса и наглася вота, така че компанията от Аризона да спечели договора.

Той е съветвал изпълнителните директори на „Редфлекс“ кои лобисти да наемат, с кои представители на местните власти да се свържат и на кои политици да дадат дарения.

В замяна, компанията дава на Билс повече от половин милион долара в парични подкупи и го възнаграждава с подаръци за стотици хиляди, сред които кола, апартамент, почивки и нощувки в луксозни хотели.

Билс е осъден на 10 години затвор и трябва да плати 2 млн. долара обезщетение. Президентът на компанията Карен Финли пък получи присъда от 30 месеца затвор.

Тази седмица стана ясно, че „Редфлекс“ трябва да плати на Чикаго 20 млн. долара обезщетение заради корупционната схема.

След тези разкрития за масивни подкупи, наяве излязоха и други проблеми с програмата за камери по светофарите, сред които неизправно функциониране, несправедливи практики, неясни глоби за хиляди шофьори. Оттогава местните власти предприеха мерки, за да се справят с някои от проблемите.

„Камерите отчитат вярно. Периодично ги проверяваме дистанционно – как е фокусът им, дали всичко да се вижда“, казва Алексей Фурнаджиев, който живее в Чикаго и от години се занимава с инсталиране и поддръжка на камери, които следят за превишена скорост и преминаване на червено.

„Какво значи поддръжка – сменяме една камера с друга, така че по време на смяна трябва да се фокусира“, допълва той.

„За този тип камери трябва да разберете, че работят, когато червеният светофар работи. Имаме връзка с кабел, който свързва кутията на светофарите и когато червеният светофар работи, нашите камери работят“, разказа още той.

„Има камери, които снимат само нарушенията. Нашите камери снимат всичко“, допълни Фурнаджиев.

Как всъщност функционират камерите и какво трябва да знаят шофьорите, за да избегнат солените глоби – вижте повече в репортажа на Елена Хотинова.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …