петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кореспондентът ни в Брюксел с най-актуалното след атентатите: Съмнения за втори атентатор в метрото

Кореспондентът ни в Брюксел с най-актуалното след атентатите: Съмнения за втори атентатор в метрото

Разследването в Белгия продължава, текат няколко полицейски операции, добавя се и подозрението за втори атентатор в метрото, тъй като взривът в „Маалбек“ е бил толкова силен, че според следователите не е можело да бъде пренесен с колан, както се смяташе досега.

Това съобщи кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова при поредното си включване с най-актуалната информация от града след атентатите.

Издирва се мъж, който е бил в близост до Халид Баркауи и се е движел с огромна чанта, като засега не е ясно дали просто я е оставил или и той е загинал в експлозията, каза тя.

Междувременно в Белгия настъпва и сериозна правителствена криза, след като двама ключови министри – вътрешният и правосъдният, подадоха оставки, които премиерът отказа да приеме. Те последваха вчерашната информация, дошла от Турция, че един от атентаторите два пъти е бил връщан в Белгия с информация, че се е радикализирал и се е бил за „Ислямска държава“ в Сирия.

Увеличават се и сигналите, че данни от много други страни са били подавани към белгийските служби, които не се справиха с предотвратяването на атентатите, добавя кореспондентът ни.

В момента в Брюксел тече и извънредно заседание на вътрешните и правосъдните министри от страните членки на ЕС. Вътрешният ни министър Румяна Бъчварова също е там.

Очаква се след срещата да бъде приета политическа декларация, в която се поемат ангажименти за конкретни срокове за приемане на законодателство, което да даде инструменти на страните членки по-ефективно да се борят с тероризма. Законодателството бе предложено от ЕК през ноември след парижките атентати, но в момента още не е факт, тъй като законодателният процес в ЕС е бавен и сложен, отбелязва Димитрова.

Става дума за промените в режима за носене на оръжие, търговията с оръжие по интернет, затягането на контрола по външните граници, сравняването на базите данни, както и мерки, свързани с подобряване на координацията на службите.

До края на април ЕП би трябвало да приеме и директивата за създаване на база данни за пътниците по вътрешноевропейските полети, чрез която да се контролира движението на подозрителни лица.

Чуйте всичко ново от Брюксел и живота там след атентатите от кореспондента ни Йовка Димитрова. Вижте и видеоклип от изпълнението на Адел от концерта й в Лондон този вторник, което тя посвети на паметта на загиналите в атентатите в Беглия:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …