вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кореспондентът ни в Брюксел с най-новото след атентатите

Кореспондентът ни в Брюксел с най-новото след атентатите

Полицията в Брюксел разпространи снимките на трима мъже, заподозрени, че са камикадзетата от самоубийствените взривове на летище “Завентем”. Те са взети от охранителните камери там.

Това информира при последното си включване в еМисия България кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова.

На кадрите се вижда, че двама от мъжете бутат колички с куфари, а лявата ръка на всеки е с кожена ръкавица. Смята се, че така те са прикривали детонаторите. Не е ясно дали третият на кадрите е свързан с тях.

Бе потвърдена и информацията от по-рано, че на летището е бил открит невзривен колан с експлозиви, както и автомат „Калашников“.

До момента властите са потвърдили смъртта на 34 души от трите експлозии в белгийската столица до момента – 14 на летището, и 20 на метростанция „Малбек“. Броят на ранените е нарастнал до около 200, като поне 40 от тях са в тежко състояние. Между жертвите има и чужденци, но идентификацията ще е дълъг процес, предвид състоянието на останките.

Всички болници, както и много лекари, са напълно мобилизирани във връзка с ранените, над 100 линейки също са на разположение.

Евакуацията на пътниците от тунелите на метрото е приключила,

а разследващи са слезли долу в търсене на улики. От снимките до момента се вижда, че експлозията е станала, когато влакът е спрял на спирката.

Не може да се каже, обаче, че има нормализиране на обстановката, посочва Димиторова и добавя, че текат няколко полицейски акции с обиски и проверка на документи. Имало е и няколко контролирани взривове.

Засега властите не се ангажират с извършител, въпреки информациите, че „Ислямска държава“ е поела отговорност. По думите на Димитрова се правят доста връзки с ареста на Салах Абдеслам преди дни, като най-вероятно се издирва терористична клетка, свързана с него. Засега оабче всичко това са само предположения.

При първото си включване (видео 1) Димитрова каза, че всички европейски институции работят, като в Европейския парламент дори се вземат решения. Отменени са само предварително планирани официални срещи с с външни лица.

Официалната работна седмица е до четвъртък, а петък и понеделник са почивни дни заради предстоящия католически Великден.

Малко по-късно кореспондентът съобщи, че е започнала евакуация от сградата на ЕК, за да могат хората да се приберат по домовете си. Утре те ще могат да работят от къщи.

За съжаление, много от тях ще трябва да се прибират пеша или да стигнат до някоя от гарите, които вече работят. Движението на коли е трудно, тъй като много части от града са блокирани.

Въпреки това, по думите й, постепенно периметърът за сигурност се разхлабва, отворени са тунелите, които извеждат трафика извън града, разрешен е трафикът на автомобили. Вероятно ще бъдат пуснати временно и няколко линии на градския транспорт.

Няма информация какво се случва с блокираните в училищата деца. Проблемът е как родителите ще стигнат до тях, като най-вероятно ще се организира някакъв вид транспорт.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …