вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Конституционен съдия: Спорните промени в ИК ще са предизвикателство за Конституционния съд

Конституционен съдия: Спорните промени в ИК ще са предизвикателство за Конституционния съд

Спорните промени в Изборния кодекс ще са предизвикателство за Конституционния съд, защото в практиката си досега той не се е занимавал с избирателни права на българите в чужбина, заяви в еМисия България бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

Не става дума за лишаване на българите зад граница от правото да гласуват, но все пак за сериозно затрудняване на този процес – вместо да се върви по линия на увеличаване и разширяване на възможностите, коментира той.

Според специалиста има проблем и за пасивните избирателни права на българите с двойно гражданство.

„Самата Конституция прави разлика между правото да избираш и да гласуваш, ти имаш право да избираш чрез гласуване, а гласуването – според една от тезите на конституционалистите – е част от функциите на държавата, произтичаща от член 1, който казва, че властта произтича от народа.

Следователно народът е този, който формира държавните органи и органите на властта. Именно това формиране става чрез гласуването“.

Задължителното гласуване, както и дерегистрирането след два пъти негласуване, също е много спорно, според Гочев, като обезателно трябва да бъде отнесено към КС.

„Пробойните и противоречията с Конституцията не са чак толкова много, но са достатъчно. Нека бъдем строги, но не безпощадни – демократичното общество е взискателно и следи изкъсо всичко“, заключи той.

В разговора се включи от Холандия и журналистката Даниела Горчева, която заяви, че от години гледа „с омерзение този филм“.

Управниците ни са арогантни, потъпкват закони и Конституция, правят си андрешковски сметки, защото българите в чужбина не са така зависими и контролируеми, коментира тя.

Горчева определи като неистина твърденията, че откриването на секции в чужбина струва твърде много пари, като напомни, че в много случаи българите разполагат със собствени помещения, а в изборния процес се включват много доброволци.

Чуйте разговора с двамата гости:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …