петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Константин Симеонов: Няма съдебна институция, която да разреши екстрадиция на Цветан Василев

Константин Симеонов: Няма съдебна институция, която да разреши екстрадиция на Цветан Василев

Тази седмица Апелативният съд в Белград отмени решението на Висшия съд да бъде разрешена екстрадицията на банкера и бивш мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, като нареди на съда да повтори процедурата по установяване на предпоставките за това искане. Процедурата се разглежда за втори път от второинстанционния съд в страната.

Темата в „Просто Диков“ коментира адвокат Константин Симеонов, адвокат на Василев.

Той не вярва някоя съдебна институция при такава ситуация да се произнесе в полза на решението за екстрадиция, защото по думите му не е ясно какво в крайна сметка е обвинението на прокуратурата.

„Ролята на българската прокуратура в подобен начин на развитие на делото е противоречива, тъй като тя праща непрекъсното различни противоречиви документи в Белград и съдилищата се чудят какво да правят. Ако сега изпрати последното обвинение, което беше повдигнато срещу Василев, тотално ще обърка съда“, твърди той.

Това, което се изпраща в Сърбия, е много сложно да бъде обяснено, добави адвокатът, като изреди някои от фактите.

От самото начало твърдим, че не можем да очакваме от българското правосъдие, и конкретно от Специализирания съд, обективно правораздаване и нормален процес, припомни адв. Симеонов.

Той обясни, че в закона е предвиден срок, в който, ако делото не бъде внесено в съда и ако прокурорът не се произнесе по същество, обвиняемият – в случая 18 човека, може да поиска разглеждане на делото, или в противен случай съдът да го прекрати, като трябва да са минали две години.

По отношение на част от обвиняемите този срок отдавна е изтекъл, а прокуратурата твърди, че в този период от 2014 г. насам делото сума време се е намирало в съда по различни поводи.

Тази година колегата адв. Христо Ботев пусна молба от името на неговата подзащитна за незабавно разглеждане, при което спецсъдът се произнесе, че срокът не е изтекъл и делото се е намирало от 6 март в съда, разказа той.

Ако е било така, ние какво четем, попита реторично защитникът. Ако там се е намирало копие на делото, то тези срокове не би трябвало да се вадят, обясни той.

Специализираният съд излъга брутално, че делото се е намирало в съда, докато ние през това време физически го четяхме, заключи адв. Симеонов.

Той разказа и за повдигнатото наскоро дело за пране на пари срещу съпругата на банкера – Антоанета Василева. Тези материали са отделени от делото за КТБ, като е образувано друго досъдебно производство за покупката на къща в Швейцария. Според него чрез нея се упражнява натиск върху Василев.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

4 коментара

 1. наивници

  Каква сметка имаше от фалита на банката Василев?! Айде малко поне напънете мозъчетата, роби! Всичко е следствие на политическите игри и разпределенията покрай нереализирания Южен поток! Някои не позволиха на България да бъде стратегически център на балканите- за добро или лошо! Виждаме в стратегическите страни какво се случи през последните десетилетия-Иран, Ирак,Сирия, Афганистан и т.н. Южен поток щеше да гарантира на България руски протекции от всякакъв вид, това дали се е харесало на НАТО и ЕС?! И друго- протекциите вървят в комплект с ангажименти, попитайте украинците, какво се случва с недобросъвестните партньори!
  От цялата геополитика гръмна бг касичката на нашите олигарси, но те разбира си пробраха своето! Останалата сметка- за народа..
  И стига с тази смешка български съд и прокуратура! Такива животни по нашите земи няма още от освобождението, та дори при комунизма!

 2. Василев отдавна трябваше да излежава присъдата си за фалита на КТБ и кражбата на парите на вложителите, а вместо това все още дори не може да бъде изправен пред българския съд заради спънки в екстрадирането му от Сърбия.

 3. Мартин Иванов

  Рано или късно Цветан Василев ще си получи заслуженото, задето завлече хиляди депозанти в неговата пирамида КТБ!

 4. Нагло изказване. Но като взема от отмъкнатите от КТБ милиарди, ще говори каквото му е угодно.