неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Константин Павлов: ГЕРБ ще бъде големият победител при нов референдум за промяна на избирателната система

Константин Павлов: ГЕРБ ще бъде големият победител при нов референдум за промяна на избирателната система

Обсъждането на нов референдум в Народното събрание е бягане от политическа отговорност и липса на желание от страна на управляващите за реални законодателни промени. Около тази теза се обединиха политологът доц. Мария Пиргова, журналистът Юлий Москов и анализаторът Константин Павлов-Комитата в студиото на „Код 11-13“.

„Сегашният парламент е безпомощен, той няма желание да взима решения и затова на дневен ред отново дойде темата за нов референдум и смяна на избирателната система. Това трябваше да се коментира преди първия референдум, а не сега“, каза доц. Пиргова.

Юлий Москов заяви, че няма как народът чрез референдум да промени политическата система. Според него никой няма да допусне „бедният да управлява силния“. За Москов дори и да има промяна в избирателната система, политическата обстановка няма да се промени.

„Трябва да се каже каква е целта на този нов референдум, защото ако е да се сменят имената на депутатите, няма никакъв смисъл. Проблемите не идват от имената на депутатите, а партиите, защото те са подли и нечестни.

Депутатите не са избрани, те са назначени, те се издигат от началника на партията. ГЕРБ имат огромен финансов, кадрови и медиен ресурс, независимо от избирателната система, и те ще спечелят. Илюзия е, че нещо ще се промени.

Според мен само три партии ще влязат в парламента при мажоритарна избирателна система и те ще бъдат ГЕРБ, БСП и ДПС“, добави Москов.

Константин Павлов-Комитата е категоричен, че ГЕРБ ще се борят за мажоритарна избирателна система, защото те ще бъдат големият победител при промяна.

„ГЕРБ играят тази игра искрено, те ще спечелят най-много от този референдум. Хронологически събитията се подреждат в полза на ГЕРБ – първо председателството на ЕС, после увеличаването пенсиите и накрая референдум. Целта е от 1 200 000, избирателите на ГЕРБ да се увеличат на 1 600 000“, смята той.

Юлий Москов заяви, че новият парламент няма да направи никакви реални реформи.

„Реална воля за реформи няма, в новия парламент има само воля да се разделят държавни средства. Оттук нататък ще има само спектакли, например нов референдум. С месеци ще се обсъжда това и другата работа ще бъде забравена“, каза той.

Гостите в студиото коментираха и предстоящата визита на руския президент Владимир Путин у нас. Потвърдено е, че той ще посети страната ни за 3-ти март и ще участва в официалните чествания на националния празник.

„Той не трябва да бъде допускан да посещава каквото и да било. Той има ядрено оръжие и заплашва целия свят и те затова го канят. Но България да прави това доброволно и да го канят за патрон на тържествата е недопустимо. Трябва да се организират протести, които да го откажат от посещение“, заяви Павлов.

Целия разговор може да видите във видеата.

и

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …