петък , 16 ноември 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Конгресът на САЩ изслушва бившия главен стратег на Белия дом Стивън Банън

Конгресът на САЩ изслушва бившия главен стратег на Белия дом Стивън Банън

Бившият главен стратег на Белия дом Стивън Банън днес е на изслушване пред Конгреса. Той ще отговаря на въпроси относно връзката на предизборния щаб на Тръмп с Русия.
С още по темата включваме Елена Хотинова от нашия нюзрум в Чикаго.
Стийв Банън вече пристигна в Капитолия. Той е разпитван от законодателите при закрити врата. Неговото излушване наистина се очакваше с голям интерес, особено след публикуването на книгата на Майкъл Уолф със скандални разкрития за Белия дом на Тръмп. В книгата пише за срещата през юни 2016 на зетя на тръмп Джаред Кушнър и бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт с руски адвокат, обещала компрометираща информация за Хилъри Клинтън. Банън е цитиран да нарича срещата „предателска“ и „непатриотична“.

Тя се е случила два месеца преди Банън да се присъедини към щаба на Тръмп, така че няма доказателства той да е имал нещо общо с нея, но това вероятно ще бъде сред основните теми на днешното изслушване. Възможни са въпроси и относно коментарите на Банън, че в основата на руското разследване вероятно се крие пране на пари.

Демократите може да разпитват за дейноста на преходния кабинет и срещите на тогавашния съветник по националната сигурност Майкъл Флин с руския посланик Сергей Кисляк.
И не на последно място, върпосът дали е имало сътрудничество между щаба на Тръмп и финансираната от русия дезинформационната кампания в социалните медии.
И двете страни категорично отричат да са имали такова тайно споразумение.

Преди броени часове излезе информация, че специалният прокурор по разследването на руската намеса в американските избори Робърт Мюлър миналата седмица е призовал Банън да даде показания по случая пред разширен съдебен състав, или т.нар. Голямо жури.
Това е първата призовка, издадена от Мюлър, с която се търси информация от член на „вътрешния кръг“ на президента Тръмп.

Повече от новините на БиАйТи- ТУК

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …