неделя , 18 ноември 2018
Начало / Код 11-13 / Комунизмът влиза в учебниците на днешните деца. „За“ или „Против“- обясняват експертите

Комунизмът влиза в учебниците на днешните деца. „За“ или „Против“- обясняват експертите

Новите учебници за 10 клас отново са обект на горещи дискусии в публичното пространство-учебниците по история и учебниците по литература. Какво ще изучават учениците от 2019-2020 година предстои да се види. В студиото обаче се обсъди това, което излезе като планове по медиите. А именно, че в новите учебници ще се говори за народен съд, за комунизъм, за приватизация, за ислямизация. По темата своето мнение изложиха Емил Джасим- учител по история и образователен експерт, Михаил Груев от държавната агенция „Архиви“ и доцент д-р Лъчезар Стоянов- историк от НБУ.
Ето думите на Емил Джасим: „Да направя само едно много важно уточнение, тук става дума за промяна в учебната програма, а не в учебните планове. Учебната програма е важна, защото вкарва задължителните неща и респективно задължителните понятия. Това са неща от задължителните понятия и за първи път те са част от задължителната програма.

Доцент д-р Лъчезар Стоянов изложи своята теза така: „Трябва да се каже, че промените обхващат всички периоди. Дори първите термини и формулировки засягат и периода, когато няма още българска държава. Вкараха се много неща, които фрапантно отсъстваха. Нямаше БРЦК, нямаше вътрешна революционна организация създадена от Левски, нямаше богомили. Нещата , които създават шум и предизвикват интерес, разбира се чисто политически обагрени, някои хора се чувстват уязвени то това,че се преработи доста сериозно последните три раздела“.

Думите на Михаил Груев бяха следните: „ Това е един стар дебат в историческата наука кога едно събитие се превръща в история. Можем да кажем,че когато един исторически процес е завършен. Ние в момента не би трябвала да имаме никакви колебания както по отношение изучаването на комунизма, така и на изучаването на прехода“.

Повече от разговора във видеото, а всичко от КОД 11-13- ТУК

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …