петък , 14 декември 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Коментарът на Люба Кулезич – аферата „АЕЦ Белене“ като виц за Щирлиц и коя е паролата, че ще ни дерат!

Коментарът на Люба Кулезич – аферата „АЕЦ Белене“ като виц за Щирлиц и коя е паролата, че ще ни дерат!

Здравейте! Отново е петък. Софиянци масово се завтекоха към родните си места, предвкусват уикенда и сигурно вече са си сипали по едно. Но няма как: ние от „Честно казано“ сме на работния си пост. Аз съм Люба Кулезич, а телевизията е Би Ай Ти. Напук на зрителското петъчно облекчение, ние сме под напрежение. Един от поводите за него е интригата около прословутия вече доклад на БАН за това да го бъде ли за пореден път проектът за атомната електроцентрала АЕЦ „Белене“.

Работата с този все още непубликуван доклад, се закучи като в съветски виц за Щирлиц. Явно, че и по тази тема не можем да отлепим от съветските смешки, колкото и да се европуйчим.

„Щирлиц вървеше през центъра на Берлин. Сред минувачите имаше агенти на „Гестапо“. Усети острите им студени погледи. Те го подозираха! Досещаха се, че е разузнавач… Може би високото му руско чело го издаваше. Или интелигентните и строги сини очи. Или волевата брадичка. Или… парашутът, който се влачеше зад него..“

Този тайнствен енергиен доклад на БАН за евентуалния рестарт на мегакорупционния според Борисов 1 проект АЕЦ „Белене“ е също като този издайнически парашут. Уж беше мегакорупционен, а отново се обсъжда. Уж не е публикуван, а го цитират уважавани медии.
Анонимни източници им нашепвали, че становището на академиците „Белене“ да се извади от фризера било положително, както настоявал в телефонни контакти с тях и премиерът Борисов Трети.

Нищо чудно, след като за доклада са платени 2 млн. лв. на БАН от Българския енергиен холдинг. Доста соленичка цена. Явно си е струвала според управляващите. Считаният за погребан проект възкръсна поне на думи и се върна в дневния ред на медиите.

Тук беше онзи ден и нароченият за уволнение пиар на етнографския институт към БАН Петър Кърджилов. Той изрече на глас все по-упорития слух, че Бойко бил лично обещал на Путин, че Белене ще го бъде този път. За капак и шефовете на Росатом пак обещаха заем от милиарди за размразяването.
Експертът Васко Начев пък каза на свой ред в предаването, че приказките за рестарт на Белене са с цел да се прокара партина за нова „корупционна възглавница“ на стойност не по-малка от поредните 2-3 милиарда за наша сметка.

Новината от днес е, че колегите от „Капитал“ са видели вече нередактиран вариант от призрачния доклад, който щял да излезе другата седмица. На пръв поглед изтеклата информация звучи като блага вест за измъчените ни от корупционен ужас уши.

В доклада пишело, че проектът Белене е финансово нежизнеспособен. До този извод стигнали експертите след като проиграли цели 90 комбинации за финансирането му.

Тъкмо да кажем „Браво“ и да нахокаме поне пиара Кърджилов, че незаслужено топи академиците за тайни свалки с премиера заради хатъра на Путин, стана ясно, че атомната секира е все пак е вдигната над главите ни на данъкоплатци. Само че по йезуитски начин.

Призрачният АЕЦ можел да се стане финансов труп само, ако е частен. Това се подразбира между редовете в статията на „Капитал“. Защото на нито един частен инвеститор нямало да му излезе сметката с възвръщаемостта.

Но ако държавата се заемела с него, при това с обещания заем от руснаците, /по примера на унгарския проект за АЕЦ „Пакс“2/ тогава приходите нямало да са тъй важни. Енергийните доставки от обаче щели да са сигурни, работни места щяло да има, бизнесът в региона щял да живне.

Все аргументи, които отново ни връщат към парашута, който се влачел зад гърба на Щирлиц, пък той си мислел, че за секретната му шпионска мисия никой не се сеща. Време е и ние да се сетим, че паролата Белене значи само едно: ще ни дерат!

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

 1. По-скоро някои се опитват да върнат част от офшорните си пари чрез този проект, а в това идеята е обща, и на леви и на десни.
  Повтарям се, но има опастност банките да си „национализират“ парите в офшорните банки, ако не може да се докаже произход.
  И „нацията“ в името на която ще се направи това, няма да е българската!

  Така, че ако могат да върнат откраднатите от нас пари, макар и чрез разни машинации, да го правят!
  Даже преветствам това движение на парите обратно.
  Крали, крали, и сега тези пари стоят в банки нейде си и утре ако им ги вземат, какво?
  Да ги връщат, Путин нали предложи на своите хора да го направят.
  Някои ще си скубят косите, че не са го послушали.