петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коментар за хуманитарната криза на границата между Гърция и Македония

Коментар за хуманитарната криза на границата между Гърция и Македония

Актуалната обстановка на гръцко-македонската граница и хуманитарната криза коментираха в предаването еМисия България колегата Мерим Тенев и проф. Анна Кръстева.

„Както и вчера казахме, не става дума за напрежение между бежанците и властите, става дума за напрежение, което се базира на хуманитарна криза на границата. Тези хора искат да минат на секундата, затова и стоят там“, каза колегата Мерим Тенев.

По думите му хората са отчаяни, загубили вяра в европейските институции и единственото, което малко ги крепи, е поканата на германския канцлер Ангела Меркел. Той допълни, че

на гръцко-македонската граница има основно кюрди от Сирия, както и група афганистанци.

„Кризата има много лица, но толкова сме се взрели в политическото лице, че медиите са отвикнали да виждат човешкото лице“, каза на свой ред проф. Анна Кръстева.

Според нея в настоящата ситуация има най-големите печеливши са трафикантите, защото „колкото по-големи са стените, толкова повече печелят“.

„Европейската политика е насочена към създаването на хотспотове – добре уредени с човешки условия центрове, където на всеки търсещ убежище се предлагат опции. Тези, които търсят убежище, да бъдат насочвани към съответните европейски държави, а другите, които нямат основание да получат бежански статут, да бъдат върнати към родните им страни“, коментира проф. Кръстева.

По думите ѝ мигрантите трябва да виджат надежда в това не къде да стигнат, а как да се върнат в дома си.

„Не трябва да губим тази перспектива и да вдъхнем надежда, че има бъдеще не само в Европа, но и в Сирия“, заключи тя.

Вижте във видеото кадрите, които екипът на Би Ай Ти засне на границата между Гърция и Македония:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Мустафа

    Не знам по каво е „професорка“ въпросната Анна Кръстева, нито кой и дал професорската титла… Предполага се, че един професор е и преподавател, т.е. той/тя трябва да предаде своите знания на студентите. За целта въпросният професор/професорка трябва да има ДАР СЛОВО. А точно ТОВА липсва на г-жа Кръстева. Истинска мъка е да слушаш нейното ъ-кане, а-кане, мъкане и търсене на думата! Моля въпросната г-жа да иде на кратък курс по български и/или на логопед. Моля също медиите да НЕ я канят по студията си за да не измъчва слуха ни с бездарната си реч!