понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коментар от Лондон: Промените в Изборния кодекс имат за цел да откажат хората да гласуват

Коментар от Лондон: Промените в Изборния кодекс имат за цел да откажат хората да гласуват

Депутатите от комисията по правни въпроси в парламента приеха едни от най-съществените промени в изборното законодателство в три поредни заседания. За 28 часа извънредна работа, народните представители одобриха въвеждане на задължително гласуване като форма на “граждански дълг”, сънародниците ни извън България да могат да излъчват свои народни избраници чрез район „чужбина“, в бюлетината ще има квадратче: „Не подкрепям никого“, отпада последното решение – референдумите да се провеждат с всеки следващи избори.

На пръв поглед промените явно имат за цел да откажат хората да гласуват, заключи сънародникът ни Никола Пенев, който живее в Лондон.

„Виждаме бегла идея за електронно гласуване, която се опакова в т.нар. задължително гласуване. Можем да спорим дали гласуването е право или задължение, но така предложените промени отказват хората от глас“, каза още Пенев.

Според него държавата предлага спънки, ако веднъж някой отпадне от избирателните списъци, докато междувременно купеният вот ще се увеличи.

„Не мога да открия никаква логика в изваждането на живи хора от избирателните списъци.

Как така гласуването да бъде задължение? Ако ви предложат 5 лоши варианта – няма да гласувате, нали? Трябва да имаме и този избор – да не гласуваме“, категоричен е той.

По думите му изваждането от списъците е много опасна стъпка, защото „утре държавата може да реши да ни откаже и други граждански права“.

Никола Пенев определи появата на квадратче в бюлетината – „Не подкрепям никого“, като симпатичен математически трик

„Ако не искате да гласувате – не отивате. Защо трявба да се разкарвате, за да го кажете“, попита той.

В стимулите за гласуване, които ще определя със свое решение Министерският съвет, българинът видя форма за купуване на гласове, още повече с наши пари.

„Българският гражданин се счита за дете, на което трябва да се дават играчки, за да направи нещо“,

каза ое той.

За това как се случват нещата във Великобритания Пенев каза, че „в голямата си част сериозните политици предлагат политики и решения на проблемите на хората“.

„Тук предизборната борба е много конкретна – ще платя за дадената реформа с пари, които ще взема от еди къде си, например“, посочи той.

„Гласуването е един вид проява на собственост. Когато не гласуваме, означава, че предложените кандидати не са добри. Задължението няма да ни накара да ги харесваме“, допълни сънародникът ни.

Създаването на район „чужбина“, определи като „добра първа стъпка“.

„Тъй като проблемите на хората в чужбина са специфични, е добре да имат народни представители, към които да се обърнат. Четирима депутати е малко, но е добър старт“, категоричене е Никола Пенев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …