вторник , 20 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коментар: Не можем да говорим, че всеки бежанец е терорист

Коментар: Не можем да говорим, че всеки бежанец е терорист

Европа е единственият континент, който милиарди харчи за тези хора, съвет след съвет, мерки срещу мерки, само и само да бъдат добре. Няма някъде така да са интегрирани, няма някъде в света така да се грижат за тези хора. И да ни ударят в сърцето на Европа по този начин – не е честно.

Това каза вчера премиерът Бойко Борисов в коментар на атентатите в Брюксел. Според него това е „абсолютен провал“ на външната политика на много държави.

„Видно е, че няма как да интегрираме терористи“, заключи още министър-председателят.

Думите му коментира колегата ни Дениза Георгиева.

„Смятам, че това е изключително опасно говорене.

Прозвуча ми като изказването на президента на Турция Реджеп Таип Ердоган от 14 март, който твърди, че трябва да разширим трактовката за определението „терорист“. Не можем да говорим, че всеки е терорист, не може да заклеймяваме и да правим директна връзка – всеки бежанец е терорист. Не можем като медия да оставим това да бъде разпространявано навсякъде“, заяви Дениза Георгиева.

Тя подчерта, че категорично в медиите трябва да се прави разграничение между хората, които търсят закрила, тези получили статут на бежанци, както и имигрантите. И докато търсещите закрила бягат от домовете си заради заплаха за живота си, а по-късно получават статут на бежанци след определена процедура, то имигрантите напускат напълно доброволно домовете си в търсене на по-добри възможности за работа и реализация. А сред тях естествено има и нелегални имигранти, а именно хора, които незаконно влизат на територията на дадена държава и незаконно пребивават в нея.

„Терорист няма международно приета дефиниция, а според българския тълковен речник – това е човек, който прилага насилие, терор, за да постигне целите си; привърженик на тероризма. Не можем да слагаме под общ знаменател един човек, който бяга от същата агресия, която виждаме в момента, и един човек, които е терорист“, допълни тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. Stoyan Hlebarov

    ВЯРНО Е,ЧЕ…“Не можем да говорим, че всеки бежанец е терорист“!! НО НЕ МОЖЕМ И ДА ГОВОРИМ,ЧЕ ЗАРАДИ ТАЗИ ИСТИНА,ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕМ…ТЕРОРИСТИТЕ….ЗА БЕЖАНЦИ! По добре да се страхуваме,че всеки бежанец е потенциален терорист,отколкото да вярваме,че терориста е …бежанец! ЗАРАДИ СОБСТВЕНОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ! Ако сме се излъгали-бежанеца си остава жив,но ако повярваме,че по скоро можем да приемем терористите за бежанци,отколкото да откажем на бежанците,защото между тях има много терористи…значи подписваме собствената си смъртна присъда!! КОЕ ОТ ДВЕТЕ Е ПО ВАЖНО!?

  2. Поздравления за принципната позиция. Приказките на Борисов бяха безкрайно неадекватни.

  3. това не са бежанци , нито мигранти , това са емигранти , това са мързеливи , нагли и безскрупулна зган ! те бягат от държавите си не от война , а за по лесен живот след като другарката меркел ги покани с прословутото и – добре дошли . и няма нужда да ни обяснявате като на малоумни какво означава терорист , факт е че между тия уж бежанци в европа влизат и терористи – и то не малко ! така че кой , кой е , е излишен въпрос за дискусия , още повече че се видя кой , кой е – насилието над жени , атентати …….. какво трябва още да се случи , колко още хора трябва да бъдат изнасилени или убити за да се проумее че граници трябва да има , та ако щете и ток да тече по тях , или на вишките да има картечници . с тия друга оправия няма ! благодаря за вниманието !!!