сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Коментар: Какво ще промени за крайния пациент „Московкеър“

Коментар: Какво ще промени за крайния пациент „Московкеър“

Това, което не чуха гражданите по време на дебатите за провалилия се вот на недоверие към правителството, е какво ще се промени за тях след 1 април, когато влиза в сила по-голямата част от здравните мерки на министър Петър Москов.

Това заяви в еМисия България Мартина Бозукова, здравен репортер в „Медиапул“.

Според нея в дебатите по здравната политика на правителството са надделяли политическите нападки вместо търсенето на точни и ясни експертни отговори.

Прекалено много се говори за реформи, а хората само се объркват от безкрайно многото предложения, от които нищо конструктивно не се случва, коментира и Мария Чипилева, главен редактор на сайта Clinica.bg.

И двете са скептични, че за крайния пациент ще има реални ползи след 1 април. И са единодушни, че има куп неясноти, които и до сега нямат обяснение.

„Не е ясно, например, какви ще бъдат лимитите в основния пакет и дали отново няма да се доплаща“, казва Бозукова. Според Чипилева заплащането е неизбежно, тъй като при тази здравна вноска НЗОК не може да финансира изцяло лечението.

По думите й обещанието да се покриват социално значимите заболявания се е оказало нереалистично, тъй като няма пари, а бюджетът на касата е същият като миналогодишния.

„Министър Москов се отметна от това в допълнителния пакет да попаднат повече заболявания, за да останат повече средства за основния. Може би се изплаши от политически нападки“, отбеляза Бозукова.

Според Чипилева пък може би това ще е по-добре за пациентите. „В противен случай, ако човек се разболее от по-рядко заболяване, той ще трябва да чака или да извади собствени средства“, предупреждава тя.

Двете отбелязаха също, че някои от най-големите ни болници са регистрирали загуби през 2015 г. спрямо предходната година, но въпреки това повече финансиране са получили други, частни болници.

Какви промени са нужни за да бъде обезпечено лечението на всеки осигуряващ се – вижте в разговора.

Какво е пък сравнението със здравната реформа на американския президент Барак Обама, т.нар. Обамакеър, една от най-трудно извоюваните в управлението му?

Реформата задължава всички да се осигуряват в частни фондове, като в противен случай ще трябва да плащат глоба. Компаниите от бранша пък нямат право да отказват да осигуряват хроничноболни хора. Какво означава това за българите в Америка – вижте в репортажа:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …